perjantai 12. heinäkuuta 2019

Viikonlopun kesäinen ruokavinkki

Olen täällä Irlannissa suorastaan elänyt kreikkalaisella salaatilla. Paikallisesta M&S:n Food Hallista saa suorastaan sikamaisen hyvää sellaista.


Parasta kreikkalaista salaattia saa tietty Kreikassa - ja se huuhdellaan pienessä tavernassa alas retsinalla. Auringon kimmeltäessä läheisen meren laineilla, tietysti.

Aika hyvää saa aikaan myös kotona, ainakin jos seuraa näitä neuvoja.

Käytä auringon kypsyttämiä luomutomaatteja, -kurkkua ja -paprikaa (viimeisen jätän omasta salaatistani pois, sillä palakin aiheuttaa ainakin kolmen päivän ikävän röyhyttelyn). Pilko ne reiluiksi paloiksi ja poista kurkuista siemeninen keskusta - tulee vähemmän vetistä salaattia.

Käytä kivettömiä, mustia oliiveja. Mielellään luomua nekin. Äläkä unohda ohuita punasipulisiivuja, sillä raaka punasipuli kruunaa koko salaatin! Kokeilin kerran muuten myös marinoitua, ja se oli myös aika hyvää, tässä ohje:

Marinoidut punasipulit

3 punasipulia erittäin ohuina viipaleina
1 1/2 dl valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 dl oliiviöljyä
rouhittua mustapippuria

Sekoita marinadi niin, että sokeri ja suola ovat liuenneet. Laita sipulinsiivut purkkiin tai kulhoon ja kaada marinadi päälle. Anna marinoitua vähintään 4 h jääkaapissa purkin ollessa hyvin suljettuna tai kulhon hyvin peitettynä, etteivät tuoksut tartu muihin ruokiin.

Marnoidut punasipulit sopivat hyvin myös mm. grilliruokiin. Tästä tulee myös kreikkalaiseen salaattiin lisättynä hyvin kastike, joskaan ei-niin-kreikkalainen sellainen. Suomalaiseen makuun kuitenkin.

Niin, ja vaatiihan se kreikkalainen salaatti sen juustonkin, eli fetaa annoksen päälle paksuna siivuna. Vaihtoehtoisesti voi käyttää ns. valkojuustoa, jota suurkuluttajat saavat peltipurkeissa etnokaupoista.
Minä olen höpsähtänyt tilkkaan tätä kreikkalaisen salaattini kanssa. Eikä tänäänkään salaatin seurana ole retsinaa, auringonpaisteesta puhumattakaan 😋. Hyvältä se silti maistuu


Milloin muuten  söit viimeksi kreikkalaista salaattia?

PS: Ellet käytä marinoituja punasipulisiivuja vaan raakaa, laita pöytään pullo hyvää (kreikkalaista) oliiviöljyä ja viinietikkaa, joita ruokailijat voivat käyttää makunsa mukaan kastikkeena.

2 kommenttia:

  1. Kreikkalainen salaatti on mun lemppari, se on vaan niin hyvää! Ja sen kaverina voi olla samalla lautasella vaikka Stockan perunasalaattia (sis. kapriksia ja kevätsipulia sekä todella onnistuneesti mausteita), jolloin annos on jo ateriamaisen tuhti. Ja ehdottomasti oliiveina saman lafkan valkosipulioliivit, ne on maailman parhaat oliivit. Kreikassakaan ei ole yhtä hyviä, vaikka ovatkin alkuperäisiä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä kokeilla noita mainitsemiasi, kun olen taas Suomessa!

      Air Baltic myy snackinä muuten erinomaisia vihreitä oliiveja, ostan niitä aina lennolta varastoon -elleivät ole loppuunmyytyjä, kuten usein sattuu.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!