perjantai 2. lokakuuta 2020

Herkuista herkuinta: Fish Pie

Kyllä Brittein saarillakin hyvää "perinneruokaa" on! Kuten Fish Pie, joka on taivaallisen hyvää, ja jopa lohturuoaksikin voisi kutsua. Hyvä valmistaa vaikka tähteeksi jäänyttä perunamuusia käyttäen.

Tässä kuvien kanssa summittaisempi ohje, sitten tarkempi ohje BBC Good Food -sivuilta. Gluteenittoman valkokastikkeen ohje myös alla.

Tarvitaan siis kalaa. Pakastimestamme löytyi pala lohifilettä, ja sehän tähän sopi paloiteltuna ja ruodottomana kuin nenä päähän. Mausta ne vaikka suolalla ja valkopippurilla.

Lisäksi pitää olla höyrytettyjä kasviksia. Herneitä yleisimmin, mutta koska en niistä pidä, kypsensin höyryssä porkkananpaloja ja pätkittyjä, vihreitä papuja.

Ideana on täyttää "piiras" merenelävillä, joten pakkasesta löytyi myös katkarapuja, jotka sulatin ja valutin.

Näiden päälle valmistin aika sakean ja kermaisen valkokastikkeen. Kalasta tulee jonkinverran nestettä, joten seos saa olla sakeampaa kuin normaali valkokastike. Tähän päälle sitten levitetään taiteellisesti muusi.




Laitoin vielä hiukan juustoraastettakin, vaikka se ei sitä kaipaa...

Paistetaan uunissa (loppu grillivastuksella) kullankeltaiseksi ja rapeapintaiseksi


Tämä kyllä upposi todella hyvin ja syötiin siltä istumalta.

Nyt se BBC Good Foodin ohje (hieman muokattu):

400 g nahatonta ja ruodotonta vaaleaa kalafilettä paloina
400 g g kylmäsavustettua lohta tai kirjolohta paloina
6 dl täysmaitoa (kermamaitoa)
1 pieni sipuli neljänä lohkona
4 kokonaista neilikkaa
2 laakerinlehteä
4 munaa
hieman persiljanlehtiä silppuna
100 g voita
50 g vehnäjauhoja
hieman raastettua muskottipähkinää
1 kg jauhoisia perunoita kuorittuna ja pilkottuina
50 g juustoa raastettuna (Emmental)
suolaa, pippuria

Laita kalanpalat pannuun ja kaada 5 dl maidosta päälle. Pistele neilikat sipulinpaloihin ja lisää ne ja laakerinlehdet sekaan. Kuumenna hellalla niin, että neste hiukan kuplii, vähennä lämpöä ja ja anna olla hellalla ilman kiehumista n. 8 min.

Nostele reikäkauhalla kalanpalat lautaselle ja anna liemen jäähtyä erillisessä kannussa tai kulhossa mausteineen.

Murentele jäähtynyt kala voideltuun uunivuokaan. 

Tee muusi keittämällä perunanpalat suolavedessä (veden pitäisi olla meriveden vahvuista suolaltaan) pehmeiksi. Nosta perunat kattilasta ja muussaa ne lisäten 50 g voita ja lopuksi jääneen 1 dl:n maitoa.

Keitä munat kypsiksi, kuori ja lohko ne kalojen päälle. Ripottele päälle persiljasilppu.

Tee kastike:

Sulata 50 g voita pannulla ja sekoita siihen jauhot tasaiseksi seokseksi. Lisää kalojen keittämisestä jäänyt maito vähitellen vatkaten seos tasaiseksi. Anna poreilla muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Ota sitten pois lämmöltä ja mausta muskottipähkinällä, suolalla ja pippurilla. Ongi sipulilohkot ja laakerinlehdet pois. Kaada kalojen ja munanlohkojen päälle.

Päällystä koko keksintö perunamuusilla ja koristele pinta vaikka haarukalla. Ripottele päälle juustoraaste (HUOM: Valmis kaupasta ostettu juustoraaste ei sula kauniisti, joten käytä mieluummin itse raastettua).

Paista 200 C n. 30min. Jos teet kaiken paistamista vaille valmiiksi edellisenä päivänä, ja paistat "piiraan" suoraan jääkaapista, paistoaika on n. 40 min.

GLUTEENITON VALKOKASTIKE:

6 dl täysmaitoa
3-4 rkl Maizenaa
50 g voita

(plus tässä tapauksessa ne mausteet ja voi)

Mittaa ainekset kattilaan ja anna kuplia koko ajan sekoittaen 2-3 minuuttia.

3 kommenttia:

  1. Nyt tuli ihan uutta ja ennen kokeilematonta! Tämä otetaan muistiin ja menee kokeiluun! Laitan ne herneetkin mukaan, koska ne ovat herkkuani 🤗

    VastaaPoista
  2. Olen tehnyt fish pieta Jamie Oliverin ohjeella. On herkkua. Hänellä on muistaakseni myös vegaaninen pie-ohje, käsittämättömän herkullinen sekin eikä vegaanisuus tulisi ekana mieleen sitä maistaessa.

    VastaaPoista
  3. Tätä jamien vegan shepherds pieta tuli tehtyä viikonloppuna, se on kyllä maukasta. Päällä muusi jossa puolet bataattia, puolet perunaa. Alla kasviksia ja linssejä, sekä kikherneitä mukavaa suutuntumaa antamassa. Niin ja päällä tulee oliiviöljyllä kostutettuja ja sitruunankuorella ja rosmariinilla maustettuja korppujauhoja. T. Eeva E

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!