tiistai 26. tammikuuta 2021

Asiaa nivelistä ja nivelrikosta

Kuten pitkäaikaisemmat lukijani muistavat, katkaisin koipeni muutama vuosi sitten liukastuessani noustessani autosta pois. En tuntenut mitään ja siksi yritinkin nousta useaan kertaan ylös, murskaten siten koko nilkan alueen aika pahaksi.

No, se ei palaa koskaan ennalleen ja on leikattukin kolmeen otteeseen. Nivelessä on paha artroosi, eli nivelen pinta on kulunut pois ja nivelväli madaltunut. Mitä siitä seuraa muuta kuin kipua.

Muutama vuosi sitten ortopedi aloitti kipulääkkeen lisäksi "rustonkasvatuslääkkeen" nimeltä cartexan. Tämä on reseptitavaraa, mutta samaa ainetta saa luontaistuotekaupoistakin. Jouduin ostamaan sitä sieltä, koska ko. lääkettä ei ole pitkään aikaan saanut Suomen apteekeista. Halvempaakin se on luontaistuotekaupoissa.

Kyseessä on kondroitiininatriumsulfaatti, jota yhdessä kapselissa on 400 mg. Kapseleita otetaan kaksi päivässä kolmen kuukauden ajan, jonka jälkeen pidetään kahden kuukauden tauko.

Cartexan 400 mg.

Kondroitiinia on monessa eri muodossa, mutta tämä on tosiaan Chondroitin sulfate sodium, eli kondroitiininatriumsulfaatti. Muoto on varmaan imeytymisen ja toiminnan kannalta optimaalisin.

Now'n kondroitiinislfaatissa on juuri oikeaa ainetta, mutta tämän vahvuus on 600 mg, eikä kapselia voi oikein puolittaa (tabletithan voi puolittaa, jos niissä on ns. jakoura). Suomalaisia luontaistuotekauppoja en ole vielä tutkinut, ehkä niistä saattaisi löytyä oikeaa ainetta joko 800 mg:n tai 400 mg:n pitoisuuksina.

Kondroitiinia kannattaa kokeilla, jos on nivelvaivoja, minulla se on helpottanut kipua. Kondroitiinihan on elimistössä luonnollisestikin esiintyvä aine, mukopolysakkaridi, jota löytyy nivelkapselista, jänteistä ja ligamenteista, joissa se sitoutuu proteiineihin, kuten kollageeniin ja elastiiniin. Kondroitiini sitoo vettä niveleen, jolloin nivel saa luonnollista liukastetta ja liukaste toimii myös iskua vaimentavana tyynynä nivelen sisällä.

4 kommenttia:

 1. Kiitos postauksesta. Hyvä kun muistutit. Juuri tätä taisin syödä jokin aika sitten ja toisen polven kuluman kivut ovatkin pysyneet poissa. Nyt täytyykin hankkia tuota ainetta, kun alkaa taas välillä tuntumaan kolotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kondroitiinin tehosta artroosissa on aika ristiriitaisia tutkimuksia, mutta osa niistä puoltaa sen tehoa. Minulla jatkuva käyttö (taukoineen) auttoi kyllä huomattavasti kipuun, joskaan se ei kipua ihan täysin poistanut.

   Poista
 2. Mielenkiintoista, en olekaan aiemmin kuullut tuollaisesta kondroiniitista. Itsekin kärsin jonkun verran kroonisista nivelvaivoista. Ystäväni kehotti kokeilemaan kollageenia niiden hoitoon, onko sinulla kokemusta siitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kollageenivalmisteethan pilkkoutuvat vatsassa aminohapoiksi, eli se kai on ihan sama, vaikka söisi proteiinipitoista ruokaa - en ole kuullut sillä olevan apua.

   Kannattaa kokeilla tuota kondroitiinia, eihän sekään ihan kaikille auta, kuten ortopedini totesikin.

   Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!