tiistai 30. maaliskuuta 2021

Eilen oli hindujen Holi

Eilen oli varsin hiljainen työpäivä, koska tiimimme "inkkaripojat" (ja "-tytöt") olivat vapailla koska Intiassa oli yleinen vapaapäivä, Holi, värien juhla.

Kuva: The Guardian 25 Mar 2021

En kyllä välttämättä haluaisi olla silloon sielläpäin, sillä kaiken tuon värin pesemiseen ihosta ja vaatteista menee varmaan litroittain vettä.

Värisn juhlan lisäksi sitä kutsutaan myös rakkauden tai kevään festivaaliksi. Tällä juhlistetaan Radhan ja Khrishnan rakkautta ja symboloi hyvän voittoa pahasta. Alunperin sitä vietettiin lähinnä Intiassa ja Nepalissa, mutta ajan myötä vietto on levinnyt ympäri maailmaa. Hindukalenterin mukaan siis päivä oli tänä vuonna 29 maaliskuuta, ja juhlallisuudet alkavat jo edellisenä yönä, jolloin ihmiset kokoontuvat Holika Dahan ("kokko") ääreen rukoillen, että heidän sisäinen pahuutensa palaisi tulessa samoin kuin Holika-niminen henki aikoinaan.

Kuva: The Guardian 25 Mar 2021

Aamulla alkaa ilonpito ja värit roiskuvat! Vesipyssyjä ja muuta rekvisiittaa käytetään apuna ja väristykseltä ei säästy kukaan. Värikäs juhla jatkuu kaduilla, toreilla ja temppeleissä, ihmiset soittavat, tanssivat ja laulavat. Käydään ystävien ja sukulaisten luona ja syödään holiherkkuja.

Illalla pukeudutaan paremmin ja jatketaan kyläilykierrosta.

Värit, joita tässä juhlahumussa käyetään, ovat varsin värjääviä (kuten punajuuri, indigo ja kurkuma), se selviää tämän artikkelin listasta. Samasta linkistä löytyy lisää tietoa ko. juhlasta.

Lähde: Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!