perjantai 29. syyskuuta 2023

Paahdettu hokkaidokurpitsakeitto

Nyt on kurpitsa-aika parhaillaan ja ainakin täällä kaupat pursuavat mitä erilaisimpia kurpitsavariaatioita. 


Tässä keitossa on käytetty hokkaidokurpitsaa, joka sopii erinomaisesti juuri sosekeittoihin (tai piiraisiin). Keitto on todella helppo valmistaa. Kuvat ovat kahdesta lähi-REWE:stäni, joissa käyn ruokaostoksilla (© Dzinni).


Paahdettu hokkaidokurpitsakeitto (n. 4-6 annosta)

1 (n. 1 kg) hokkaidokurpitsa (muitakin kurpitsoja voi toki käyttää, mutta tästä tulee paras)
3 rkl hyvää oliiviöljyä
1 iso sipuli
1 porkkana
5 valkosipulinkynttä
2 perunaa
1-1 1/2 l kasvislientä
1-2 dl kermaa tai kookoskermaa
1/4 muskottipähkinää raastettuna
1/2 tl kanelia
hyppysellinen cayennepippuria
suolaa, mustapippuria (valkoinenkin käy), persiljasilppua (tarjoiluun)
muutama rosmariininoksa (kuivattuakin voi käyttää)
(voita)

Kuumenna uuni 190C. Vuoraa kaksi peltiä leivinpaperilla.

Poista kurpitsan naatti laikkaamalla ja leikkaa kurpitsa neljään osaan. Poista siemenet lusikalla ja laita ne kulhoon veteen likoamaan puhdistusta varten.

Laita kurpitsan palat uunipellille ja mausta ne palat suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle oliiviöljyä ja murskatut valkosipulinkynnet sekä rosmariini.

Laita kurpitsanpalat uuniin ja puhdista ja kuivaa sen jälkeen siemenet ja laita ne toiselle pellille. Paahda niitä uunissa n. 15 minuuttia ja laita ne kulhoon jäähtymään.

Kurpitsojen pitäisi olla pehmeitä n. 40 minuutissa. Jos valkosipulisilppu näyttää tummuvan liikaa (=palavan), laita päälle folio. Palaminen tuo kitkerän maun, joten sitä on vältettävä.

Anna kurpitsanpalojen jäähtyä, poista rosmariininoksat ja lämmitä sillä aikaa oliiviöljyä/voita kattilassa. Lisää siihen kuorittu, silputtu sipuli ja porkkana sekä kuoritut ja viipaloidut perunat. Kuullota niitä muutama minuutti ja lisää sen jälkeen kasvisliemi.

Kaiva sekaan kurpitsojen liha lusikalla ja anna kiehua n. 20 min. Soseuta sauvasekoittimella/blenderillä ja lisää kerma/kookoskerma. Kuumenna ja mausta. Muista lisätä suolaa tarpeeksi!

Ripota tarjotessa päälle paahdettuja kurpitsansiemeniä ja silputtua persiljaa. Nam! Täydellinen keitto viileisiin syysiltoihin.

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa todella maukkaalta keitolta. Hyvää syksyn jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä täydellinen keitto syksyyn, hiukan mausteinenkin, jos niin haluaa. Jätän joskus perunan pois, ja laitan hiukan enemmän kurpitsaa, sekin käy hyvin.

      Kiitos ja mukavaa syksyn jatkoa itsellesikin! Täällä ei ihan vielä voi oikein syksystä puhua, tänäänkin oli +26C, mutta yöt ovat jo viilenemään päin.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!