sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Atselaiinihappo ihonhoidossa

Atselaiinihappo (azelaic acid) on happo, jota esiintyy joissakin viljoissa, kuten rukiissa, vehnässä ja ohrassa. Sitä tuottaa luonnostaan Malassezia furfur (tunnetaan myös nimellä Pityrosporum ovale), joka on terveellä iholla esiintyvä hiiva. Atselaiinihappo on tehokas ihonhoitoaine, koska sillä voidaan hoitaa yleisiä iho-ongelmia, kuten aknea ja ruusufinniä.

Atselaiinihappo, joka myös dikarboksyylihappona tunnetaan, on luonnossa esiintyvä aine, jota löytyy myös ihon mikrobiomista. Se on happo, jolla on ihoa hellävaraisesti kuoriva kemiallinen vaikutus, ja se vaikuttaa myös antioksidanttisesti.

Atselaiinihapolla on monia etuja ihollesi, sillä se hoitaa ruusufinniä, parantaa perioraalidermatiittia ja haalentaa hyperpigmentaatiota. Se on myös tulehdusta ehkäisevä, joka sopii erityisen hyvin herkälle, punoittavalle ja epäpuhtauksille alttiille iholle. Atselaiinihapolla voidaan hoitaa myös rosaceaa eli ruusufinniä sillä sillä on anti-inflammatorisia ominaisuuksia ja se sopii punoittavalle ja ärtyneelle iholle.

Ruusufinnin aiheuttajaa ei tiedetä, mutta siihen liittyy todennäköisesti useita tekijöitä, kuten yliaktiivinen immuunijärjestelmä sekä hermosto- ja verisuoniongelmat.

Kuka tahansa voi sairastua ruusufinniin ihon väristä rippumatta. Kun ruusufinnin on kerran saanut, siihen ei ole parannuskeinoa. Sen sijaan ruusufinnin oireita voi lievittää.

Azelaiinihappovoide, -geeli, -vaahto tai -voide voi auttaa ruusufinnin aiheuttamiin punaisiin kuoppiin ja näppyihin. Vaatii hiukan aikaa, ennen kuin hoito alkaa tehota. Jotkut ihmiset eivät näe tuloksia viikkoihin. Useat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että noin 70-80 prosentilla ihmisistä ruusufinnin oireet paranevat, kun niitä hoidetaan.


Atselaiinihappo on myös erittäin hyvä apu akneen taipuvaiselle iholle, sillä se auttaa kuorimaan kuolleita ihosoluja, epäpuhtauksia ja talikerrostumia ja vaikuttaa samalla tulehdusta ehkäisevänä aineena useisiin akneen liittyviin iho-ongelmiin.

Atselaiinihappo on hellävarainen kuorinta-aine; se auttaa vähentämään aknea aiheuttavia bakteereja ja poistamaan talikerrostumia aiheuttamatta kuitenkaan lisää ärsytystä.  Atselaiinihappo tasapainottaa ihoa, tasoittaa ihon sävyä ja ehkäisee tukkoisuutta ja näppyjä.

Atselaiinihappo sopii myös käytettäväksi raskauden aikana.

Riippuen koostumuksen vahvuudesta ja ihon sietokyvystä, atselaiinihappoa voidaan käyttää kerran tai kaksi kertaa päivässä. Ainesosaa voi käyttää joko aamulla tai illalla, joka päivä. Jos iho sietää sitä, jopa kahdesti päivässä. Aloita pienellä määrällä ja lisää vähitellen käyttötiheyttä, jotta vältät ärsytyksen, varsinkin jos sinulla on herkkä iho.


Atselaiinihapoa suositellaan käytettäväksi puhdistuksen ja kasvoveden jälkeen, mutta ennen kosteutusta aamulla. Sitä voidaan levittää C-vitamiiniseerumin päälle ja SPF 30-50 -auringonsuojavoiteen alle ja illalla kosteusvoiteen alle.

Tuotekuvakaappaukset valmistajien sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!