lauantai 30. huhtikuuta 2011

Vappuaaton tarmonpuuska

Olin alunperin pitkästä aikaa ajatellut lähteä tänään ulos, mutta enpäs sitten viitsinytkään. Iski tarmonpuuska ja käytyäni apteekissa, ostoksilla ja puutarhalla päädyin leipomaan karppileipää ja tekemään kefiiriä ja kalakeittoa.

Oikeastaan kävin jo eilen apteekissa, mutta sain mukaani verenpainelääkkeet, jotka olivat väärää vahvuutta. Jo TOINEN kerta tänä vuonna, mutta eri apteekit.Kannattaa siis tarkastaa, että lääke vastaa lääkemääräystä! Minä en olisi huomannut, ellei pilleri olisi ollut erinäköinen. Olin hiukan kiukkuinen, mutta sain sitten hiukan hyvitystä.

Valmistelin tässä myös äitienpäiväpakettia. Viime vuonna tilasin netistä komean kukkakorin, mutta koska rouva äitini on näköjään ruvennut tekemään runsaasti ex-tempore -reissuja, arvelin, että kukkapaketti saattaa vain turhaan lojua ovensa takana, eli ratkaisin asian ostamalla siemeniä, joista hän saa sitten kasvatella itse! Ehkä kolibrikukassa ja eukalyptuspuussa riittää touhua ja puheenaihetta paikkakunnan muitten naisten kanssa. Laitan pakettiin myös hiukan "Ameriikan hapatusta", eli hänen suuresti rakastamaansa Swiss Miss -kaakaota pienillä vaahtokarkkipalloilla, ja kaksi pakettia riisisuklaalla päällystettyjä vaahtokarkkipatukoita + Zena's Women's Health Cacaoberry -teetä, johon olen itse tykästynyt. Toivottavasti en juo sitä itse ennenkuin san paketin maanantaina postiin :-). Koko homman kruunaa Karvis-kortti, hän kun on kissaihmisiä.

Teetä onkin mennyt aika tavalla viimeisen vuoden aikana, sen jälkeen kun työterveyslääkäri kielsi kahvinjuonnin. En tiedä, onko tee sen parempi, mutta aika iso osa kuluttamastani teestä on rooibosta ja vihreää teetä. Mustasta teestä Earl Grey, Zena's Raspberry Earl Grey ja Persian Earl Grey ovat suosikejani. Viimeksimainitussa on jasmiinia.

Karppisämpylöistä piti heti laittaa hampurilainen. Vanhalle, häälahjaksi saadulle vohveliraudallekin löytyy käyttöä, kun siinä paahtaa sämpylänpuolikkaat rapeiksi. Samalla valmistuu pihvi, joka on tehty pakastamattomasta ja hienoksi jauhetusta sika-nautajauhelihasta ilman lisäaineita, suolaa ja valkopippuria vain mausteeksi. Koskenlaskijajuustoa sulatetaan väliin ja ainoa myönnytys lisäaineille ovat sinappirelish ja ketsuppi. PALJON hakattua, raakaa sipulia mukaan! Jälkiruoaksi kuppi teetä.

Tässä sämpylöiden ohje:

4 munaa
4 tl psylliumia
4 tl leivinjauhetta
4 rkl jogurttia
6 rkl vehnänleseitä
2 rkl seesaminsiemeniä tai muita siemeniä
n. 2½ dl pellavansiemenjauhoa (iHerb.com'sta)
n. 250 g Emmentalraastetta

Ainekset sekoitetaan ja tehdään leivinpaperin päälle pellille sopivankokoisia lätysköjä, jotka paistetaan n. 200-250 C uunissa kypsiksi. Säilytetään jääkaapissa ja sopivat pakastettaviksi. Pakasteesta saa halkaistun sämpylän laitettua kätevästi paahtimeen ja paahdettua rapsakaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!