lauantai 20. lokakuuta 2012

Suklaakakkua ja sitruunamoussea

Viikonlopuksi pitää aina saada jotakin hyvää, joten tänä viikonlopuksi tein kahvin/teen kanssa nautittavaksi helpon suklaakakun ja jälkiruoaksi raikasta sitruunavaahtoa. Itse asiassa nämä sopivat hyvin yhteenkin, eli siivu kosteaa kakkua lautaselle ja siihen korvalle keko sitruunavaahtoa! Sen monimutkaisempia ei hyvien makujen tarvitse olla.

Käytä suklaakakkuun mitä tahansa tummaa suklaata. Minulla sattui oleman täysin makeuttamatonta 100% Ghirardellin suklaata, jolloin tietystikin makeutusta meni enemmän kuin jos olisin käyttänyt sokeroitua suklaata. Hapantuneen kerman sijasta voit laittaa jotakin muuta hapanmaitotuotetta, tai vain maitoa, jolloin soodaa ei tarvita vaan sen voi korvata leivinjauheella.

Suklaakakku

113 g levy sokeroimattonta suklaata
50 g voita
2 dl purkki hapantunutta kermaa
2-3 dl sokeria tai vastaava määrä makeutusainetta, riippuen suklaan sokerimäärästä (maistele!)
1 kananmuna
2 tl soodaa/leivinjauhetta
2 rkl psylliumia
vaniljan makuista proteiinijauhetta, mantelijauhetta, pähkinäjauhetta

Sulata voi ja paloiteltu suklaa mikrossa. lisää kerma ja makeutus. Seos saa pikemminkin olla hiukan liian makeaa jolloin kakku onnistuu parhaiten. Lisää muna, sekoita hyvin ja sen jälkeen kääntele seokseen jauhoja niin paljon, että seos on puuromaisen paksua.

Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 180 C kunnes kypsää tikulla kokeillessa.

Todella kostea ja tuhti suklaakakku!
Sitruunamousse

Sitruunamoussea saa aikaan monellakin konstilla, mutta tämä on tehty kermarahkaan. Kevennyksenä on mukana vaahdotettua munanvalkuaista. Tähän jälkiruokaan ei kannata mielestäni käyttää steviaa, sillä useimmat stevialaadut saavat sitruunan ja rahkan kanssa hiukan metallimaisen vivahteen makuunsa.

250 g maustamatonta kermarahkaa
1 ison sitruunan mehu
1 1/2 dl sokeria tai vastaava määrä makeutusainetta
2 tl vaniljauutetta/vaniljasokeria
2 munanvalkuaista
rippunen suolaa valkuaisten vaahdottamiseen

Kaada kermarahka kulhoon ja lisää sinne sitruunan mehu. Voit myös raastaa kuoren keltaisen osan hienoksi ja lisätä sen antamaan lisämakua. Lisää vanilja ja sokeri/makeutus. Seos saa tässäkin olla himpun verran liian makeaa, sillä sekaan tulee vielä valkuaisvaahto.

Erottele munista valkuaiset tarkasti (huomaathan, ettei valkuainen vaahdotu kunnolla, jos seassa on kiukankin keltuaista). Lisää valkuaisten sekaan rippusellinen suolaa ja vaahdota ne niin kovaksi vaahdoksi, että kääntäessäsi kulhon ylösalaisin vaahto ei valu sieltä pois.

Kääntele valkuaisvaahto rahkaseokseen ja jaa seos neljään annosmaljaan.

Koristele halutessasi vaikka sitruunamelissan lehdillä, hedelmillä, suklaarouheella tai -lastuilla tms. ja tarjoa joko suklaakakun tai (kuten kuvassa) mehukeiton kanssa.

Kuvan annoksessa koristeena tyrnimarjarouhetta.
Niin ja mitäs niille keltuaisille tehdään? Ellei muuta käyttöä keksi, nehän voi sekoittaa mousseen sellaisinaan viimeiseksi ennen tarjoilua! Vatkaa niitä hiukan sellaisenaan ennen sekoittamista niin että kalvot tarttuvat vispilään. Näin eivät ravinteikkaat keltuaiset mene hukkaan ja moussekin saa kauniisti keltaista väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!