sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Uusia superfoodeja

Vaikka olenkin sitä miletä, että superfoodeja ei kannata etsiä juurikaan sen kummemmista paikoista kuin lähin metsä, niin on silti kiinnostavaa nähdä millaisia uusia muotiruoka-aineita punkeaa markkinoille.

Moringasta (tai oikeammin moringaöljystä) kuulin ensimmäistä kertaa kun lueskelin joidenkin hiustenhoitotuotteiden INCI-listoja. Ajattelin, että se on argaaniöljyn jälkeen ilmeisesti sitten se seuraava hullutus.

Sitten löysin netistä moringaa myytävänä myös lehtijauheena ja tällöin heräsi kiinnostus entistä enemmän. Mikä ihme tämä moringa oikein on?

Moringan kuivattuja lehtiä jauhettuna.
Moringa on nopeakasvuinen puu, joka kasvaa hankalissakin elinolosuhteissa. Pian huomattiin, että istuttamalla sitä saadaan hyvää ravintoa niin ihmisille kuin eläimillekin, sillä moringan lehdet sisältävät paljon proteiinia (välttämättömiä aminohappoja), vitamiineja (A, B, C) ja mineraaleja (kalsium, kalium), antioksidantteja,ja anti-inflammatorisia aineyhdisteitä.

Moringan siemenet ovat myös erittäin proteiinipitoisia ja sisältävät 30-40%öljyä, jossa on korkea oleiinihappopitoisuus (omega-9). Oleiinihapon oletetaan alentavan kolesteroliarvoja ja sen myös arvellaan estävän rintasyöpää.

Moringasta arvellaan olevan tulevaisuudessa apua nälänhädässa oleville ihmisille korkean ravintoainepitoisuutensa ja kasvin nopean kasvun takia.

Tilasin pussin tuota lehtijauhetta kokeeksi ja laitan sitä päivittäiseen viherpirtelööni.

Toinen superfood, johon törmäsin vegaanin Lontoossa asuvan ystäväni kokkauksissa on sacha inchi. Kokkaava herrapari käytti tätä kylmäpuristettua öljyä grillatuista kasviksista tehdyn salaatin kastikkeena.

Kuvan alalaidassa on sacha inchin siemenkota, joka pahasti muistuttaa tähtianista.
Olipa kerran kaksi heppua, joilla on Brainstorm-niminen tuotekehitysyhtiö. Juuri nämä samat tyypit toivat vuosia sitten amerikan markkinoille gojimarjat ja himalajan vaaleanpunaisen suolan. He ovat nyt löytäneet tämän tuotteen, jota sacha inchiksi sanotaan.

Itse kasvi kasvaa korkealla Perun vuoristoissa ja kasvin siemenet, joita myös inkapähkinöiksi kutsutaan, sisältävät huikean määrän omega-rasvahappoja (3,6 ja 9).

Sacha inchin siemenet sisältävät enemmän omega-3 -rasvahappoja kuin lohi. Tällainen vegaaninen vaihtoehto on joillekin hyvä valinta myös siksi, että monien köyhien maiden rannikot ryöstökalastetaan puhtaaksi kaloista, jotka käytetään vain ja ainoastaan kalaöljyn tuottamiseksi meille tänne pohjolaan. Uskomatonta, mutta totta!

Siemenissä on myös runsaasti proteiinia, enemmän kuin pähkinöissä, sekä tryptofaania joka on serotoniinin esiaste. Siemenet ovat myös hyvin antioksidanttipitoisia.

Koska aikkea pitää kokeilla, tilasin minäkin pussillisen noita siemeniä iHerbistä. Ne kulkevat siellä nimellä Savi Seeds.

Kaakaokuorrutettuja sacha inchin siemeniä 
iHerbistä saa näitä siemeniä naturellina tai sitten erilaisilla kuorrutuksilla. Tässä kuorrutteena kaakaota, toista superfoodia.

Terveellistä naposteltavaa.
Jos öljyä vielä jostakin löydän, niin sekin menee kokeiluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!