lauantai 11. helmikuuta 2017

Hieman lääkkeistä ja matkoista (+ kävin lääkärillä)

Olin tänään lääkärillä paikallisessa Santeméd-terveyskeskuksessa. Olivat päässeet tyroksiinit loppumaan (minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta) ja koska minulla ei ole täällä omalääkäriä, lääkäri halusi nähdä minut, ennenkuin määrää mitään lääkettä.

Printtasin mukaan sähköisen reseptin kanta.fi:stä, ja katsoin vielä purkista, että mitä sorttia tyroksiinini on, siltä varalta, että Sveitsissä saa useampaa erilaista. Niinkuin saakin. Minun käyttämäni on sitä ainoata, mitä Suomessa on yleensä käytössä, eli levotyroksiinia.


Jos vaikka lähtee lomalle ulkomaille, kannattaa aina ottaa resepti mukaan ja vaikka siinä yleensäkin on kauppanimi, kannattaa kirjoittaa siihen myös ns. geneerinen nimi, jonka kuvassa olen ympäröinyt kynällä. Joka maassa kun ei ole likikään sama lääkevalikoima, eikä todellakaan useimmiten niitä markkinoida edes samalla nimellä kuin Suomessa. Vielä parempi tietty, jos reseptin ohessa pakkaus on mukana.


Nyt kun minulla on tämä huippukallis (500 euroa/kk, siis euroissa laskien) sairausvakuutus, joka siis täällä on pakollinen kaikille, niin ajattelin antaa palaa ja törsätä tänä kalenterivuonna sen 1700 frangin (n. 1660 euroa) vuotuisen omavastuun, jonka jälkeen vakuutus maksaa kaikki viulut. Tosin tuosta summasta 700 euroa koostuu jokaisesta laskusta makstusta 10% omavastuusta, joten hiukan se voi hidastaa... Mutta kuuluuhan vakuutuksen piikkiin myös lääkärin määräämiä "kur", eli kylpyläreissuja, joissa omavastuu on muistaakseni 10 CHF per vuorokausi. Muun (hoidot + majoitus) kustantaa vakuutus. Kaipa siellä saa rahaa palamaan? (kun vaan löytyisi aikaa sellaiselle kuurille...). 

Halusin vaan sanoa, että eri maissa läkkeet ja niiden nimet vaihtelevat

4 kommenttia:

  1. On tuo sairausvakuutussysteemi tosi kalliin kuuloinen, 6.000 euron paikkeilla vuodessa se pakollinen osuus. Kompensoiko tuo verotusta siten, että verotus olisi jotenkin ennätysalhainen? Ja entä jos joku on vaikka köyhä pakolainen tai työkyvytön tms, kuka tuon summan sitten maksaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku systeemi täällä on varattomille olemassa. Alle 18-vuotiaille ei tarvita vakuutusta ollenkaan. Toisaalta täällä ei kai paljoa ihan varattomia ihmisiä ole, sillä minunkin työsopimukseni syynättiin tarkkaan ennen kuin sain oleskeluluvan.

      Poista
    2. Niin, ja onhan täällä verotus aika alhainen. Tällä palkalla saisin maksaa veroja suomeaa ainakin 50%, mutta nyt palkasta menee ehkä paljon alle 30% valtion- ja kunnallisveroa (kunnallisvero vaihtelee kantoneittain, Baselin kaupunki on aika kallis), joten yksi viissatanen sinne tai tänne ei paljoa hetkauta. Onpa sitten vapaus valita hoitopaikkansa ja lääkärinsä.

      Poista
    3. niin, ja tuohon sv-maksuun kuuluvat myös lääkkeet (tosin omani eivär geneerisinä paljoa maksa), jopa homeopaattiset valmisteet ja luonnonlääkkeet, jos ne lääkäri määrää. Kortin kanssa kun asioi apteekissa ja lääkärilllä tai esim. fysioterapiassa, kortti toimii maksuvälineenä. Jos ottaal alle omavastuun, kuten nyt, niin Swica laskuttaa sitten minua.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!