lauantai 11. helmikuuta 2017

Vegaanista kosmetiikkaa - Exurbe (ja hieman kynsilakkojen myrkyistä)

Kaikkea pitää kokeilla. Huomasin mainoksen vegaanisesta kosmetiikasta, firman nimi on Exurbe, ja sieltä saa niin kynsilakkoja, kuin huulipunia ja ripsivärejä. Kyseessä on sveitsiläinen firma.

Noh, ajattelin lähinnä kokeilla kynsilakkoja, sillä lakkaan aina kynteni, ja joskus kynnen läpi tulevat "pahat" aineet huolettavat. En kyllä kuitenkaan ole sen kummemmin perehtynyt siihen, miten paljon nämä "5-free" -lakat olisivat parempia. No ne eivät ainakaan sisällä formaldehydejä ja muoveja.

Lienee parasta avata tätä 5-free -käsitettä hieman. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kynsilakassa ei ole formaldehydejä, ftalaatteja (DBP, dibutyyliftalaatti), tolueeneja tai kamferia.

DBP on juuri noita "muovittajia", jotka vaikuttavat yleisesti kynsilakan kiiltoon ja kestävyyteen. Tätä ainetta sisältäviä tuotteita ei suositella raskaana oleville, sillä se saattaa aiheuttaa sikiön "naisistumista", eli poikasikiön miespuoliset elimet ja endokrinologinen systeemi saattaa olla vaarassa (genitaalit saattavat olla vajaakehittyneet ja jopa persoonallisuus saattaa muuttua). Siitä ei ole tietoa, onko syytä pidättäytyä näistä tuotteista vain raskauden aikana, vai kokonaan, ainakin, jos on fertiilissä iässä ja aikomus hankkia lapsia.

Tolueenit ovat öljy- tai kivihiilijohdannaisia, ovat ongelmallisia jatkuvasti altistettuna, koska ne saattavat aiheuttaa anemiaa, alentunutta verisolumäärää tai vahinkoa sikiölle. Tolueenit antavat kynsilakalle sileän pinnan.

Formaldehydit ovat tunnettuja karsinogeenejä, allergeenejä ja saattavat jopa aiheuttaa leukemiaa. Formaldehydejä käytetään kynsilakoissa kovettimina ja säilöntäaineina.

Kamferi lienee näsitä aineista harmittomin, sillä sitä saadaan kamferipuusta ja se on lähinnä tuoksuaine, joka tosin saattaa aiheuttaa suurina annoksina (haisteltuna) pahoinnvointia ja päänsärkyä.

Mutta asiaan, siis ostoksiin Exurbelta. Ostin "Wedding"- kynsilakkasetin ja yhden huulipunan, ihan vaan kokeiltavaksi.


Näin jälkeenpäin ajatellen, en tiedä, oliko viisas ostos, sillä en ole mikään cremelakkojen ystävä. Edellisessä postauksessa muuten on kynnessäni tuota sinistä. Tänään lakkasin kynteni tuolla vaaleanpunaisella, mutta pyyhin sen pois ajatellen, että plääh. 

Lakat sinällään peittävät hyvin parilla kerroksella, mikeipä kohtalaisesti yhdelläkin, mutta niistä puuttuu ns. tavallisten lakkojen notkeus. Hieman jähmeitä siis. Vasemmalla on valkoinen lakka ja oikealla kullanvärinen, joka ehkä on ainoa, jonka pidän, muut laitan "kiertoon".

Mutta sitten se huulipuna! On ehkä yksi ihan parhaista, joita olen käyttänyt! Väri on Oxford Strteet, ja katselin sitä kauan pöydällä ennenkuin kokeilin huuliin. Aivan ihana, ja pysyvyys on huippuluokkaa siitä huolimatta, että se on hyvin huulille levittyvä ja voidemainen! Eikä kuivata, mikä on pääasia!



Aivan käsittämättömän ihana koostumus ja pysyvä! Hylsy on mielestäni tummaa metallia, ei ehkä näytä luksukselta, mutta tuntuu siltä. Voisin laittaa joskus myöhemmin keväällä vaikka yhden tällaisen arvottavaksi vakkarilukijoille, sillä aivan varmasti ostan näitä lisää.

Kerropa muuten, onko sinulle tärkeää, että käyttämäsi tuotteet ovat vaikka vegaanisia? Huomaa myös tuo kysely tuolla oikeassa yläkulmassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!