keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Kysteiini ja asetaldehydi ravinnossa

Homokysteiinistä päästäänkin sitten mielenkiintoiseen kysteiiniin, joka on yksi 20:stä elimistön aminohaposta, ei-välttämätön sellainen, vai onko se tulossa sellaiseksi elintapojemme ja ravintomme myötä? Antakaahan kun jatkan juttua...

Aloitetaan asetaldehydistä, joka on  I luokan karsinogeeni (WHO), eli syöpää aiheuttava aine. Se aiheuttaa syöpää etenkin suussa, kurkunpäässä, ruokatorvessa ja vatsalaukussa.

Voimme saada sitä elimistöömme monista eri lähteistä, joita ovat mm.:

- sitä syntyy maksassa, mutta se palaa pois
- sitä on syljessä, johon sen tuottavat suun, nielun ja syljen mikrobit (ja huono suuhygienia) ja tupakansavu. Syljen mukana se kulkeutuu mahalaukkuun.
- sitä on alkoholijuomissa (valkoviini ja omena- ja luumupohjaiset viinit, ei niinkään kirkkaat viinat)
- sitä saadaan elintarvikkeista, joissa sitä on luonnollisesti (mm. soijakastike)
- sitä syntyy suolistossa tiettyjen ruoka-aineiden ansiosta

Kysteiini on aminohappo, joka sitoutuu asetaldehydimolekyyliin poistaen sen aktiivisuuden. Normaalisti saamme kysteiiniä ruoasta noin 1-2g vuorokaudessa, mutta tarve saattaa olla enemmänkin.

Kysteiiniä sisältäviä ruoka-aineita/luontaistuotteita ovat mm.:

- akaasiakumi
- tavallinen sipuli (keltasipuli eli kepasipuli), ruohosipuli ja valkosipuli
- aaloe
- musta tee
- vesimeloni
- kahvi (arabica)
- villiporkkana
- gingko biloba
- soijapavut
- mäkikuisma
- auringonkukansiemenet
- pellavansiemenet
- aasialainen ja amerikkalainen gingseng
- taatelit
- maarianohdake
- lehmus
- ashwaganda
- senna
- inkivääri

Kysteiiniä saa myös lisäravinteena, ja se vaikuttaa suotuisasti mm. kynsien ja hiusten kasvuun.



Koska mikrobeilla on suuri merkitys asetaldehydin tuottamisessa, on myös mahalaukun happamuudella osansa asiassa. Helikobakteeri ja jotkin autoimmuunisairaudet voivat aiheuttaa hapotonta mahaa (ja ns. atrofista gastriittia) ja päästävät näinollen mikrobit lisääntymään villisti.

Tämä on hyvä muistaa myös niiden, jotka närästysongelmiinsa käyttävät ylenmäärin antasideja ja protonipumppusalpaajia. On parempi pureutua närästyksen syihin kuin hoitaa pelkästään oiretta.

Omalla kokemuksellani voin sanoa, että turhien hiilihydraattien, kuten leivän karsiminen ruokavaliosta sai närästyksenkin loppumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!