sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Kuiva ja kutiseva iho

Syksyn tulon huomaa siitakin, etta iho alkaa kuivua ja kutista. Yleensa koivista lahtien. Talvea kohti homma vaan pahenee, ja kun ottaa vaatteita pois, iho joskus ihan polisee.

Olen kayttanyt apteekin tavallisia perusvoiteita, mutta kas, mita hoksasinkaan: Niissahan on kaikenmaailman lisaaineita, parabeeneja sun muuta. Menivat oitis vaihtoon, joskin muutama tuubi on viela kuluttamatta.


Orionin Ceralan-voiteen INCI-lista. Ei parabeeneja puutu....huh.

Vaihdoin oljyihin, joiden levittaminen iholla on kieltamatta hiukan sottaisempaa kuin voiteiden, mutta ovathan ne puhtaita. Talla hetkella minulla on niitakin aikamoinen kokoelma, aina arganiaoljysta ruusunsiemenoljyyn. Periaatteessa tavallinen oliivioljykin kay hyvin.


Tassa muutamia mielenkiintoisia. Tahitilaista monoi-oljya noissa leveammissa pulloissa, ja Now'n aprikoosioljya ja Nature's Alchemyn puhdasta mantelioljya.

Monoi-oljy on aidoilla kukilla hajustettua kookosoljya. Aidoin kukka, jota siihen kaytetaan, on tahitilainen gardenia, tiare (juuri se pullo puuttuu tasta kuvasta, silla sen kaytin juuri loppuun), mutta muitakin kukkaistuoksuja loytyy, kuten tassa pitate (keltainen etiketti, tahitilainen jasmiini) ja ylang ylang, joka on tuoksuva ja eksoottinen kukka sekin.

Aidolla monoi-oljylla on Appellation of Origin, joten kuka tahansa ei voi oljyaan monoiksi vaittaa. Valmistajia on vain kourallinen ja kaikkia koskevat tiukat saannot valmistamisessa.

Tiaren kukat poimitaan kasin tietyssa kukinnan vaiheessa, juuri ennenkuin ne aukeavat. Kukat viedaan suoraan valmistamoon, jossa heteet nypitaan pois ja kukat laitetaan puhdistettuun kookosoljyyn vahintaan 15 paivaksi. Kukkia pitaa kayttaa vahintaan 15 per litra oljya.

Kun kukista nain on irronnut tuoksu, se pakataan ruokatavaroiden sailytykseen kelpaaviin tankkeihin ja suljetaan lyijysineteilla ennenkuin ne kuljetetaan Tahitin ulkopuolelle. Kuljetuksen aikana tankit on suojattava kosteudelta.

Monoi-oljyssa on metyylisalisylaattia, joka pehmentaa ihoa tehokkaasti (tahitilaiset naiset kayttavat myos monoita hiuksiinsa). Se tunkeutuu syvalle ihoon, kosteuttaa ja hoitaa. Se myos suojaa ihoa uidessa meriveden ja uima-altaissa olevilta haitallisilta aineilta, tuulelta ja vaikka siina ei olekaan auringonsuojakerrointa, auringon paahteelta ja kuivattavalta vaikutukselta. Auringossa palaneelle iholle se myos on hyodyksi ja lievittaa kipua.

Talvikuivalle iholle se on todella hyva vaihtoehto. Samten kuivalle ja hilseilevalle paanahalle ennen pesua, silla kookosoljy on fungisidista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!