lauantai 3. marraskuuta 2012

Vihreä

Vihreän eri sävyjä.
Olen käsitellyt aiemmissa postauksissani päävärit, ja nyt jatkan muista väreistä. Aloitetaan siis keltaisen ja sinisen sekoituksesta, josta syntyy vihreä väri.

Mitä tulee vihreästä mieleen? Kevät, nuoruus, luonto, elämä, ekologisuus, Vihreä Liike, islam... Vihreä on myös positiivinen, sallimisen ja hyväksymisen väri, ihan kuin liikennevaloissa.

Ekologisuus.
Vihreää pidetään joko feminiinisenä ja pehmeänä värinä (vrt. "luontoäiti") tai passiivisena ja häiriötä aiheuttamattomana, rauhoittavana ja "neutraalina" värinä.

Luonnon vihreyttä.
Negatiivisessa mielessä jokainen on kuullut sanonnan "vihreänä kateudesta". Myös vanhanajan myrkky, arsenikki on vihreää väriltään (luonnehdinta "myrkynvihreä" on peräisin siitä).



Nykyisin vihreät demonit ovat vaihtuneet tosin kuvauksiin toisista oudoista asioista, kuten pienistä vihreistä miehistä tai "marsilaisista".

Pieniä vihreitä miehiä, marsilaisia.
Johtuneeko vihreän viittaavuus outouteen siitä, että ihmisen veren hemoglobiini muistuttaa klorofylliä eli lehtivihreää rakenteeltaan. A-klorofylli eroaa hemoglobiinista eli verenpunasta siinä, että raudan sijasta siinä on magnesiumia.

Ei myöskään voi unohtaa sitä, että amerikkalaiset dollarit ovat vihreällä painettuja, joten sitä kautta vihreä liitetään myös rahaan. Metsiä sanotaan myös "vihreäksi kullaksi".

Islamissa vihreä on rauhan ja rakkauden väri.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!