sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Low carb ja gluteeniton ruokavalio

Nyt kun sain tuon kirjan käsistäni pois niin vasta huomasin, kuinka paljon on ihmisiä, jotka vain yleensäottaen välttelevät gluteenia.

Minulle karppaaminen on tietystikin myös sitä, mutta luonnehtisin muuten low carb -dieetin omalta osaltani sellaiseksi, että kaikki ravinnottomat hiilihydraatit (valkoinen leipä, leipä hyvin pitkälle yleensäkin, peruna, pasta ja sokeri) on jätetty pois. Nykyään ei edes tee mieli leipää ja peruna ei maistu miltään. Perunan sijaan voi lautasen täyttää kasviksilla.

Keliakiaa sairastaa Suomessa noin 2% väestöstä, mutta arvioidaan, että se olisi yleisempääkin. Joidenkin arvioiden mukaan keliaakikoista on löydetty vasta noin kolmasosa, koska vasta nyt aletaan ymmärtää viljan sitkoaineen, proteiinin (gluteiinin) haittoja laajemmalla skaalalla.

Keliakia voi hoitamattomana olla hengenvaarallinen sairaus, sillä keliakiaan liittyy syöpäriski; yleisimmin ohutsuolen lymfoomariski. Yleensä keliakia todetaan aikuisena ja oireena saattavat olla näennäisesti viattomalta vaikuttavat mahakivut ja ruoansulatusongelmat. Totesin itse ainaisten ruoansulatusongelmieni hävinneen kun jätin viljat pois ruokavaliosta.

Gluteiiniherkkyyden oireet voivat olla moninaiset, aina nivelkivuista psyykkisiin oireisiin, kuten masentuneisuuteen, ärtyneisyyteen, uupuneisuuteen, ahdistukseen, käytöshäiriöihin, keskittymisvaikeuksiin ja hidastuneisuuteen. Hiilihydraatit myös voivat pahentaa käytöshäiriöitä ja keskittymisvaikeuksia etenkin lapsilla, joilla on ADHD. Gluteeni saattaa jopa olla osallisena kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön ja skitsofreniaan, jotka saadaan kuriin gluteenittomalla ruokavaliolla. Myös autistisia lapsia on tehokkaasti hoidettu tällä tavalla.

Gluteeni voi aiheuttaa autoimmuunireaktioita, jotka voivat puolestaan aiheuttaa esimerkiksi kilpirauhasen tulehduksen, joka johtaa kilpirauhasen vajaatoimintaan, joka puolestaan voi pahentaa masennusta ja vetämätöntä oloa. Iho-oireet ovat hyvin tavallisia. Gluteeniherkkyys voi vaikeuttaa ruoansulatusongelmien kautta ravinteiden imeytymistä. Tärkeiden ravintoaineiden puute voi johtaa häiriöihin hormonitoiminnassa, lapsettomuuteen, raskauskomplikaatioihin ja viimein hankaliin ja aikaisiin vaihdevuosiin.

Mikä pahinta, gluteiinista saa eristettyä peptidejä, eksorfiinejä, morfiinin kaltaisia aineita, jotka aiheuttavat riippuvuutta. Ne vaikuttavat morfiinin kaltaisesti ja jopa reagoivat samoin morfiinia blokkaavaan aineeseen, naloksoniin, jota käytetään vastalääkkeenä morfiinin yliannostustapauksissa.

Kun käytät valkoista viljaa, verensokerisi nousee hallitsemattomasti, etkä kuitenkaan saa siitä mitään hyödyllisiä ravinteita. Eksorfiinit aiheuttavat halun saada sitä lisää. Insuliinitoleranssisi saattaa lisääntyä verensokerin jatkuvan hyppimisen takia, ja lopputulemana kaikkien muitten vaivojen lisäksi voi olla diabetes.

Kaikesta ei tietenkään kannata pelotella, mutta kannattaa kuitenkin olla tietoinen siitä, mihin kaikkeen gluteeniyliherkkyys ja keliakia voi liittyä ja mitkä saattavat olla ensi merkit siitä.
Vaivaako laiskuus vai onko se jotakin muuta?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!