perjantai 16. marraskuuta 2012

Violetti

Violetti on kielessämme varsin uusi sana, ja se tulee ranskan orvokkia tarkoittavasta sanasta violet. Aiemmin tätä väriä kutsuttiin sinipunaiseksi,  mutta myös muita ilmaisuja, kuten krekliini ja kretuliini ja näitten sanojen johdannaisia on käytetty. Vaaleampaa violetin sävyä kutsutaan usein liilaksi, joka viitannee syreenin väriin (lilac). Enlannin kielessä kyllä käytetään sanaa violet, mutta useammin väri luonnehditaan sanalla purple tai punasävyisistä violeteista sanaa plum (luumu). Näissä väreissä, vaikka periaatteessa samoilta näyttävätkin, on hiukan eroavaisuuksia, joita koskeva lisäselvitys löytyy linkistä.

Orvokkeja ja syreeninkukkia eri violetin sävyissä.
Violetti on henkevyyden ja luovuuden väri. Se on varsin syväänluotaava ja mystinenkin väri, joka stimuloi mietiskelyä ja uusien ideoiden tuottamista. Sitä sanotaan joskus myös filosofien ja taiteilijoiden väriksi.

Violetti, tai purppura yhdistetään usein kuninkaallisiin, koska aikoinaan Tyroksesta tuotava purppuraväri oli niin kallista, että ainoastaan kuninkaallisilla ja ylhäisöllä oli siihen varaa. Oletettavasti tämä on jo aikoinaan tuottanut mielleyhtymän siitä, että violetti väri assosioituu kunnioituksen herättämiseen, voimaan, valtaan ja johtajuuteen.

Ametisti, violetti kivi, jonka uskotaan avaavan ihmisen intuitiiviset kanavat ja edustavan kehittynyttä  minuutta.

Sanotaan, että violetti väri voi pahentaa depressiota siitä kärsivillä. Toisaalta taas violetilla valolla on jo aikoinaan uskottu olevan parantava vaikutus ja Leonardo da Vinci uskoi aikoinaan keskittymiskyvyn kasvavan violetissa valossa.

Heraldiikassa violetti väri kuvaa kohtullisuutta, mutta on ehkä hyvä muistaa, mikä merkitys värillä on uskonnoissa ja kulttureissa. Kristinuskossa violetti on paastoajan, katumuksen, kuoleman ja parannuksen liturginen väri. Kiinassa ja Turkissa violetti on surun väri.

Violetti assosioidaan myös valtauskontojenuskontojen vastaisten tai valtauskonnoille vaihtoehtoisten uusien (uskon)liikkeiden väreihin.

Laventeliviljelmä.
Jossain tutkimuksessa on myös todettu, että pariskunnan seksielämä sujuu parhaiten lilansävyisessä makuuhuoneessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!