tiistai 27. marraskuuta 2012

Fenkoli

Huomenaamulla lasarettiin ja se tietää sitä, etten varmaankaan nuku tänä yönä. Vietettyäni aikaani kommentoimalla muiden blogeja tuli mieleen, että voisin heittää tännekin yhden reseptin.

Aiheena on siis fenkoli, tuo monen kammoama kasvis aniksenmakunsa vuoksi. En minäkään siitä aikoinani pitänyt, mutta kun talon kokki sitä sitkeästi joka muodossa tarjoili, tulinkin toteamaan, että se on aivan herkkujen herkku, ja mitä paras lisuke vaikkapa näin laitettuna:


Appelsiinifenkoli

2 fenkolia
½ dl mantelilastuja
2 tl korianterinsiemeniä
1 tl appelsiinin raastettua keltaista kuoriosaa
¾ dl vastapuristettua appelsiinimehua
hyppysellinen sahramia
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
(2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna)
kirveliä koristeluun

Poista fenkolin kannat ja varsi. Halkaise fenkolit ja viipaloi ne paperinohuiksi viipaleiksi (käy parhaiten mandoliinilla).

Paahda kuumalla pannulla mantelilastut niin, että ne saavat hiukan kullankeltaista väriä (varo polttamasta). Kaada lastut kulhoon jäähtymään.

Murskaa korianterinsiemenet huhmareessa.

Kuumenna samassa pannussa hiukan oliiviöljyä ja kaada (valkosipuli ja) fenkoli. Kuullota ne pehmeiksi.

Lisää korianterinsiemenmurska, appelsiininkuori ja –mehu, johon on sekoitettu sahrami. Anna kiehahtaa ja lisää mantelilastut.

Tarjoa kirvelillä koristeltuna liha- tai kalaruoan kera.

Mikä onkaan tuo kummallinen kasvi, joka markettien hevi-osastojen hyllyssä luuraa?

Vaikkakin ohjeessa sanotaan, että korianterinsiemenet lisätään vasta kun fenkoli ja valkosipuli on kuullotettu, olen ruvennut laittamaan ne heti kuumaan öljyyn, sillä niistä tulee ihana aromi. Jotain salaperäistä, lievästi appelsiinimaista ja mystistä. Varsinkin fenkolin kanssa.

Kokeilkaapa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!