lauantai 17. elokuuta 2013

Brittiruokaa: Fish pie

Yksi peribrittiläisistä ruoista, joita rakastan on "kalapiiras" eli fish pie, joka on oikeastaan gratiini paremminkin kuin piiras. Sitä saa melkein ravintolasta kuin ravintolasta ja perusohje on varsin helppo. Tässä yksi versio. Ohje on neljälle.




Englantilainen Fish Pie

200 g savukalaa, esim. ruijanpallas on hyvä
200 g kiinteää, valkolihaista kalaa fileoituna ja ruodot poistettuna
200 g lohifilettä, ruodot poistettuna
6 dl maitoa - 5 dl kastikkeeseen ja 1 dl perunoiden murskaamiseen
25 g maisijauhoja (Maizena)
1 (-2) iso rkl sinappia

500g jauhoisia perunoita kuorittuina, keitettyinä ja murskattuna VOIN ja 1 dl MAIDON KANSSA (sama määrä valmista muusia on myös OK, maidon voi silloin jättää pois mutta käytä voi)
25 g voita - perunoiden murskaamiseen
hiukan raastettua muskottipähkinää

100 g kuorittuja, keitettyjä jättikatkarapuja tai tiikerirapuja
140 g pakasteherneitä
4 ketettyä kananmunaa kuorittuna ja lohkottuna
pieni kourallinen silputtua persiljaa
pieni kourallinen silputtua tilliä
puolikkaan sitruunan mehu
suolaa, mustapippuria myllystä/valkopippuria

tarjoiluun sitruunanlohkoja

Laita uuni lämpiämään 200 C.

Kuutioi kala parinsentin kuutioiksi, laita kuutiot laakeaan pannuun ja kaada 5 dl maitoa sinne mukaan. Anna poreilla miedolla lämmöllä 5-8 minuuuttia. Ota pois hellalta (kala kypsyy nopeasti) ja ongi kalanpalat seoksesta pois.

Sekoita pannulle jääneeseen maitoon sinappi ja pieneen vesitilkkaan liuotetttu maissijauho. Kuumenna uudelleen koko ajan sekoittaen kunnes seos on kastikemaista ja sileää.

Murskaa perunat (ei tarvitse välttämättä tulla ohan sileää) lopun maidon ja voin kanssa. Lisää raastettua muskottipähkinää ja sekoita.

Lisää kala, herneet ja ravut kastikkeeseen, mausta. Jaa munanlohkot neljään annosvuokaan (tai laita ne yhden ison vuoan pohjalle tasaisesti). Kaada kastike munanlohkojen päälle. Lusikoi tai pursota perunamuusi kauniisti peittämään kastike ja laita vuoat uuniin keskitasolle 20-30 minuutiksi niin, että pinta ruskettuu.

Tarjoa salaatin kanssa. Annosvuoat voi laittaa laakealle lautaselle ja vuoan viereen salaatinlehtiä, kurkkua ja tomaattia ja sitruunanlohko.





1 kommentti:

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!