sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Sunnuntaita ja oliiveja

Tässä kun omien ajatustensa kanssa asustaa kun ei voi lähteä minnekään tämän kintun kanssa, tuli vaan mieleen eräs juttu  - tässä kun popsin oliiveja aikani kuluksi. En ole koskaan pitänyt oliiveista, ennenkuin joskus vuosia sitten Cagnes-sur-Mer'in vanhassakaupungissa sain äärettömän hyviä, mustia marinoituja oliiveja, ja siitä tämä marinoitujen oliivien himotus alkoi.

Onko kukaan maistanut raakaa oliivia suoraan puusta? *pyrskistä* En neuvo sitä tekemään. Kävimme kerran Etelä-Afrikassa Morgensterin oliiviöljy- ja viinitilalla, ja kun saimme auton parkkiin ja nousin siitä ulos, olikin nenän edessä oliivipuu, jossa oliivit olivat alkaneet jo tummua. Nappasin siitä yhden suuhuni ennenkuin miesystävä ehti varoittaa asiasta.

Kuinka voikaan joku maistua niin kamalalta! Siitä meni suorastaan makuaisti puuduksiin koko loppupäiväksi, eikä viinien tai oliiviöljyjen testauksesta tullut oikein mitään - siis minun osaltani.



En ole katsonut saako Suomesta kaupoista valmiiksi marinoituina oliiveja, mutta nämä Sainsburyn oliivit ovat aika hyviä, joskin pidän enemmän pehmeistä ja mustista Kalamata-oliiveista. Noista vaan ei ikinä tiedä, ovatko  ne keinotekoisesti värjättyjä vai ei. Lukekaapa juttu tuon linkin takaa.

Tässä muutamia idiksiä oliivien marinoimiseen. Ohjeet poikkeavat paljon toisistaan, joten voit valmistaa ne kaikki vaikka illanistujaisiin!

Jamie Oliverin marinoidut oliivit

1 1/2 rkl korianterin siemeniä
1 luomusitruuna
200 g Kalamata-oliiveja
200 g isoja vihreitä oliiveja
extra virgin -oliiviöljyä
merisuolaa
mustapippuria myllystä

Murskaa korianterin siemenet morttelissa, mutta jätä ne suhteellisen karkeaksi. Pese sitruuna ja kuori sen keltainen osa pitkiksi liuskoiksi ja purista mehu. Lisää kolme kertaa mehun verran oliiviöljyä ja mausteet + sitruunankuorisuikaleet. Kaada seos oliivien päälle ja anna marinoitua jääkaapissa. ;itä pidempään marinoit, sen maukkaampia niistä tulee!

*****

Oliivit rosmariini-valkosipuli-timjamiliemessä

runsas 1/2 dl extra virgin -oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja murskattuna
3 tuoreen timjamin oksaa
1 tuore rosmariininoksa, lehdet irroitettuna (vartta ei tarvita)
puolen sitruunan keltainen kuori leikattuna suikaleiksi
vajaa 300 g oliiveja
1 rkl pastista/ouzoa/anisviinaa tai 1/4 tl fenkolinsiemeniä lisättynä öljyyn

Kuumenna varovasti öljy yrttien, (fenkolin) ja valkosipulin kanssa paistinpannulla tai pienessä kasarissa. Sekoittele.

Lisää oliivit ja kuumenna ne kauttaaltaan koko ajan sekoitellen. Jos käytät anisviinaa (pastis, raki, ouzo tms.), niin lisää se nyt ja ota seos pois hellalta.

Kaada seos purkkiin ja laita se jääkaappiin marinoitumaan 1-3 päiväksi. Ota purkki pois jääkaapista noin tunti ennen tarjoilua, tai tarjoile oliivit lämpimänä uudelleenlämmitettunä pannulla. Valele ne pannuun jäävällä liemellä ennen tarjoilua esim. salaatin mausteena.

*****

Mausteiset marinoidut oliivit

n. 4 dl oliiveja
1 valkosipulinkynsi kuorittuna
1/2 tl suolaa
1 rkl + 1 tl kuivattua oreganoa
1 1/2 tl kuivattuja chililastuja
runsas dl extra virgin -oliiviöljyä
runsas 1/2 dl punaviinietikkaa

Valuta purkkioliivit ja huuhtele ne vedellä lävikössä tai siivilässä. Laita ne kannelliseen tölkkiin. Murskaa valkosipulinkynsi veitsen lappeella ja laita se oliivien kanssa samaan purkkiin. Lisää muut aineet ja sulje purkin kansi. Ravistele kunnolla ja anna marinoitua vähintään tunti ennen tarjoamista.

*****
Italialaiset oliivit

170 kivettömiä, mustia oliiveja
170 g kivettömiä, vihreitä oliiveja
vajaa 2 1/2 dl balsamiviinietikkaa
saman verran hyvää oliiviöljyä
pieni punasipuli suikaleina
4 rkl silputtua sileälehtistä persiljaa
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Laita kaikki ainekset kannelliseen purkkiin ja ravistele sekaisin. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.

*****

Basilika-appelsiinimarinoidut oliivit

1 luomuapelsiini
n. 250 g oliiveja
1 valkosipulinkynsi kuorittuna ja murskattuna
n. 1 dl silputtuja basilikanlehtiä (löysästi pakattuna)

Pese appelsiini ja kuori keltainen kuoriosa suikaleiksi varoen ottamasta valkoista osaa mukaan. 

Kaada oliiviöljy paitinpannulle ja kuumenna miedolla lämmöllä. Lisää oliivit paistinpannulle ja sekoita appelsiininkuorisuikaleet ja murskattu valkosipulinkynsi niihin. Kun öljy on lämmennyt miedolla lämmöllä 2-5 minuuttia, käännä levyltä virta pois ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Poista valkosipulinkynsia ja sekoita basilikanlehdet oliivi-appelsiinikuoriseokseen. Kaada seos kannelliseen purkkiin ja peitä oliivit tarpeellisella määrällä hyvää oliiviöljyä. Laita kansi päälle, ravista ja anna marinoitua jääkaapissa ainakin vuorokausi. Ota huoneenlämpöön ainakin tunti ennen tarjoilua ja valuta liika öljy pois.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!