perjantai 20. tammikuuta 2017

Lisää sveitsiläisiä kummallisuuksia

Millainen on kaupunki, jossa on ainakin neljä konditoriaa pienemmällä kuin neliökilometrin alueella? Tässä ihan parin sadan metrin säteellä nimittäin on ainakin neljä kahvila-konditoriaa, joissa vieläpä tuntuu riittävän asiakkaita. Lisäksi monet ravintolat ja baarit ovat auki miltei jo  kukonlaulun aikaan aamulla ja niissäkin  kahvittelijoita croissanteineen piisaa.






Sveitsi ei ole liittovaltio, vaan valaliitto, joka muodostuu cantoneista, joista pienin on Baselin kaupunki. Jokaisessa cantonissa on omat veronsa ja systeeminsä, aina roskien keruuseen saakka (vaikkakin se toimii samalla roskapussisysteemillä). Samaten joka cantonissa on hieman erilaiset arkipyhäpäivät, ja Baselissa kirkollisia arkipyhiä on kaikista vähiten. Ainoa yhteinen arkipyhä, joulun ja pääsiäisen pyhien lisäksi on Sveitsin kansallispäivä 1. elokuuta, sikäli kun se osuu arkipäivälle. Se on siis vapaapäivä, ihan kuin itsenäisyyspäivä on Suomessa.

*****
Tämä siis pienenä introna seuraavalle aiheelle, joka koskee veroja. Sain nimittäin veropaperini eilen postisssa. Kyseessä on kaksi maksulomaketta, joissa summa oli avoin. Olen jonkin verran yrittänyt opiskella asiasta netin kautta, mutta siitä en tullut hullua hurskaammaksi. Viime vuoden verotus ei kaiketi tuota ylimääräistä päänsärkyä, sillä täällä ansaitut tulot jäävät alle 150 000:n (muutin tänne vasta elokuun lopussa), ja työnantaja perii eläkevakuutusmaksut sun muut suoraan palkasta. Mutta ensi vuoden puolella tämän vuoden verotukseen tarvitaan varmaankin asiantuntija-apua. Tosin ajattelin nyt jo konsultoida sellaista, täällä jo pitkään asunut brittiystäväni sanoi voivansa suositella erästä henkilöä, jota hän on käyttänyt apunaan.

*****
Eläkevakuutusmaksut tuottavat myös päänvaivaa. Periaatteessa kaikki sveitsissä töitä tehneet ja asuvat saavat noin 28 000 frangia (siis suurinpiirtein sama euroissa) valtion takuueläkkeenä, tuloistaan riippumatta. Tätä kutsutaan ensimmäiseksi pilariksi.

Toinen eläkepilari koostuu työeläkkeestä, joka tietty määräytyy palkan ja kertymien perusteella. Jos muutat maasta pois, sinulla ei ole oikeutta viedä ensimmäisen pilarin eläkettä mukanasi, mutta voit nostaa mukaasi työeläkekertymän, josta maksetaan tietty exit-vero, joka määräytyy vakuutusyhtiösi sijaintipaikan perusteella, ei siis sillä perusteella, missä asut tai olet ollut töissä. Useimmat vakuutusyhtiöt sijaitsevat Zürichissä, jossa exit-vero on ehkä noin 11%, mutta täällä on agentuureja, jotka osaavat laillisesti keplotella eläkkeesi vaikkapa Schwytziin, jossa exit-vero on vain noin 2%.

Kolmas pilari muodostuu vapaaehtoisesta eläkevakuutuksesta, johon maksettavat summat voi vähentää verotuksessa. Se ero tässä on suomalaiseen systeemiin, että kun nostat tätä eläkettä, sitä ei kohdella tuloveron mukaan verotettavana.

Tämä siis homma pähkinänkuoressa ja karkeasti selostettuna. Hyvin monimutkainen tsydeemi, ja siksipä konsulteille täällä löytyy töitä.

*****
Sain muuten sairausvakuutuskorttini, jossa on toisella puolella siru, jolla maksetaan lääkkeet apteekissa, sekä 24/7 -päivystysnumero, jossa saa neuvoja terveysongelmiinsa ja sitä kautta myös varaavat ajan  lääkärille. Toisella puoella on eurooppalainen sairausvakuutuskortti.

Nyt tuli ensimmäinen laskukin kahdelta kuukaudelta, mikä teki tonnin, ja kirvelevin mielin kävin sen maksamassa. 500 frangia per kuukausi on lystin hinta, jaomavastuu sairauskuluissa 1000 frangia + sen jälkeen 10% jokaisesta käynnistä terveydenhuollon piirissä, kunnes tulee 700 frangia täyteen. Vasta sitten kaikki menee vakuutuksen piikkiin.

Toisaalta; Suomessahan tämä peritään verojen yhteydessä, joten se ei kirvellä yhtä paljoa, kun sitä ei ajattele erillisenä kuluna.

Tällaista siis tällä kertaa. Nyt taidan mennä nukkumaan, perjantain-lauantain välisenä yönä täällä on Museoiden Yö, jolloin kaupungilla taas tapahtuu ja kaikki lukuisat museot ovat auki kello kahteen yöllä. Ehkä pitää jossakin käydä, jos kiireisen työviikon jälkeen nyt minnekään jaksaa lähteä.

Öitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!