tiistai 26. helmikuuta 2019

Nioxin

Muistan, kun Nioxin aikoinaan tuli markkinoille. Olin kampaajalla, ja kyselin kiinnostuneena siellä esillä olevista tuotteista, jolloin kampaajani totesi, että "sä et ainakaan noita tartte, kun on tukkaa niin paljon omastakin takaa".

Nyt myöhemmin ihan kiinnostuksesta hankin hiusnaamion ja hoitonesteen kokeiltavaksi, kun elannuksella sain. Tarkastellaanpa niitä hieman, nyt kun olen jo jonkin aikaa käyttänyt molempia.

Nioxin Intensive Treatment Deep Repair Mask on siis hiusnaamio, jonka luvataan korjaavan hiuksen rakennetta ja ravitsevan hiusta. Molempiin väitteisiin suhtaudun erittäin skeptisesti, sillä hius on kuollutta ainesta, eikä sitä voi ravita kuin silloin, kun se kasvaa ja saa ravintonsa veren kautta.

Naamiota käytetään hiustenhoitoaineen tilalla hieromalla se hiuksiin 3-5 minuutin ajaksi ja se sopii käsitellyille hiuksille.

Voi olla, että se hoitaa hiuksia niin, etteivät ne katkeile yhtä helposti, mutta muuten tuuhentava mekanismi jäi kyllä aika epäselväksi, vaikka ympäri internetiä seilasinkin tietoa etsimässä. En viisastunut edes sarjan omilla nettisivuilla paljoakaan, ja taas tutkimuksiin viitataan 230 panelistin itsearvioinnin viitatessa siihen, että 89% heistä koko Nioxinista olleen apua. Eipä taas kovinkaan merkillinen otanta, metodikaan ei . liene kovin luotettava.

INCI-lista näyttää tältä:

Water, Stearyl Alcohol, Behentrimonium Chloride, Cetyl Alcohol, Bis-Aminopropyl, Dimethicone, Benzyl Alcohol, Phenoxyethanol, Fragrance, Methylparaben, Propylparaben, Disodium EDTA, Vaccinium Myrtillus Leaf Extract, Acer Saccharum (Sugar Maple) Extract, Saccharum Officinarum (Sugar Cane) Extract, Citrus Limon (Lemon) Peel Extract, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Fruit Extract, Hydrolyzed Silk, Aleurites Moluccana Seed Oil.

Hiuksia siloittava vaikutus tulee epäilemättä setyylialkoholista ja silikoneista (lihavoitu listassa). Onhan siinä toki öljyäkin (hopeatungpuuöljy, l. kukuiöljy), mutta vasta viimeisenä listalla, eli varsin vähäisessä määrin. Sokerit kosteuttavat (päänahkaa) ja mustikkauute toimii antioksidanttisesti, joskaan en usko että muutamassa minuutissa tapahtuu mitään järisyttävää imeytymistä.

Minulla tämä naamio tekee hiuksista veltonoloiset, ja nytkin ne roikkuvat pitkin päätä aika ikävän näköisesti.

Toisena kokeiluun hankin Nioxin Intensive Treatment Diaboost Thickening Xtrafusion -hoitonesteen. Jos olen oikein ymmärtänyt, tämä lienee yksi merkin parhaiten myyvistä tuotteista.

Tämä on siis aika vesimäinen päänahan hoitoon tarkoitettu, mintuntuoksuinen neste, jota voi helposti annostella suoraan iholle sitä varten suunnitellun nokallisen pullon avulla. Itse asiassa väitetään sen imeytyvän hiuksen kerroksiin, mutta koska hius on kuollutta ainetta, eihän se siellä mitään ihmeitä tee, ainakaan tällä ainesosakombolla. Akrylaatit ja polymeerit tosin voivat toimia kalvonmuodostajina hiuksen pinnalla, jolloin ne toimivat hiuksen jämäköittäjinä ja antistaattisina aineina sekä mahdollisesti suojaavat kosteudelta.

Neste sisältää Nioxinin mainostamaa HTX-aineyhdistelmää, joka siis käytännössä on kofeiinia, pantenolia ja niasiinia. Minttu saattaa ärsyttääkin ihoa, joskin se myös tuo iholle viilentävän tunteen ja toimii tuoksuelementtinä.

Niin tuossa hiusnaamiossa kuin tässä hoitovedessäkin on valitettavasti alkoholia. Naamiossa betsyylialkoholia, tässä hoidovedessä denaturoitua alkoholia. Aiemmassa se toiminee liuottimena, mutta mikä sitten mahtaakaan olla funktio tässä hoitovedessä. Molemmissa tuotteissa on myös herkistäviä tuoksuaineita.

Alcohol Denat, Aqua/Water, Niacinamide, PEG/PPG-20/23 Dimethicone, Caffeine, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Parfum, Panthenol, Triethanolamine, Mentha Piperita (Peppermint) Oil, Menthol, Mentha Arvensis Leaf Oil, Butylphenyl Methylpropional, Benzyl Salicylate, Hexyl Cinnamal, Hydroxymethypentylcyclohexenecarboxenecarboxaldehyde, Alpha-Isomethyl Ionone, Linalool, Citronellol.

Summa summarum: En vakuuttunut tästä hoitovedestäkään. Se ei tunnu mitenkään lisäävän hiusten runsaudentuntua, vaikka niin väitetään käyvän jo ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Itse asiassa hiusten velton ulkonäön lisäksi minulla on päänahka muutaman viikon käytön jälkeen kutissut ikävästi (ehkä sitä raapiessani teen hyvää päänahan verenkierrolle, ja tukka alkaa kasvaa kohinalla???!).

Tuomio: Rahan tuhlausta koko homma, mutta tulipahan kokeiltua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!