perjantai 8. marraskuuta 2019

Irlanti: Dzinni kokkaa Nurinperinmaassa (Kukkakaaligratiini ja muuta höpinää)

Sattuipa torstaina, että töistä tullessani päätin poiketa Merrion Centerin Tescoon, joka oli kotimatkan varrella. Tarkoitus oli ostaa jonkinlainen ruoansäilytysastia, jos nyt sitten sattuisin kokkaamaan jotakin. Tämä oli aika kaukaahaettu ajatus, sillä näiden viimeisten kuuden kuukauden aikana olen lähinnä tutustunut ruokailun merkeissä lähiravintoloiden ruokalistoihin, jotka ovat tulleet syödyiksi läpi etuperin ja takaperin ja vielä randomistikin.

Tescossa silmät osuivat heti ovella tarjouksessa olevaan kukkakaaliin, ja heti näin itseni kokkaamassa mitä ihaninta kukkakaaligratiinia, johon laittaisin kotoa tuotua Aurajuustoa, kun kerran sellainenkin köntsä oli jääkaapissa.


Kun vielä löytyi revittyä savukinkkua (joka ei tosin Yläneen saunapalvin makua ja mureutta voita mitenkään) ja "Nauravaa Lehmää", olin ihan myyty. The Laughing Cow on muuten ihan hyvä sulatejuuston vastine, enkä tiedä maata, josta sitä ei jostakin saisi. Ruoanlaitossa siinä on vaan hiukan näpertämistä, sillä tämä juusto on pakattu sieviin pieniin kolmiopakkauksiin, eikä se korvaa kotoista Koskenlaskijaa, joka on paljon maukkaampaa ja tiiviimpää rakenteeltaan. Koitti sitten perjantai ja kotityöpäivä, ja kokkausinto oli huipussaan...



Kukkakaaligratiini (n. 2:lle hengelle)

1 keskikokoinen kukkakaali
1/2 - 2/4 dl kermaa (jos käytät Koskenlaskijaa, lisää hiukan enemmän kermaa)
n. 100-150 g pilkottua saunapalvia tai pekonia (vaihtoehtoisesti voit laittaa kourallisen hasselpähkinöitä)
100-150 g sulatejuustoa
puolisen pakettia Aurajuustoa (saahan sitä toki laittaa enemmänkin...)
iso turaus ketsuppia
cayennepippuria

(pinnalle juustoraastetta)

Pilko kukkakaali nupuiksi ja höyrytä nuput sopivan kypsiksi. Tässä joku pitää rapsakammasta, joku taas aika pehmeiksi höyrytetyistä, suosittelen rapsakkaa kypsyysastetta.


Lado nuput voideltuun uunivuokaan ja ripottele kinkku tai pekoni (tai hasselpähkinät) väliin. Ripottele päälle Aurajuusto muruina. Valmista tämän jälkeen kastike.

Laita sulatejuusto ja kerma kattilaan ja lämmitä, kunnes juusto sulaa. Lisää iso turaus ketsuppia (seos saa hiukan makeutta, ja mausta cayennepippurilla niin, että kastikkeeseen tulee hiukan potkua ja kastike on vaaleanpunaista).


Kaada kastike vuokaan muiden ainesten päälle. Ripota pinnalle halutessasi juustoraastetta. Gratinoi 175 C, kunnes gratiini on kullanruskeaa. Tarjoa vaikka salaatin kanssa.

Kieltämättä siitä tuli aika maukasta.

Laitoin muuten päälle vuolemalla Jarlsberg-juustoa, kun eihän täällä pääsääntöisesti saa parhaimmista kaupoistakaan muuta kuin Cheddaria, jota sitten onkin kymmeniä eri sortteja. Ei hyvä.


Jarlsberg on tavallisesti hyvä gratiinijuusto, mutta tämä yksilö muuttui gratiinin päällä hiukan purukumimaisen sitkeäksi. Jos olisin Suomessa, käyttäisin ehkä sinileimaa raasteena.

*****
Miksikö otsikko on "Nurinperinmaassa"? No liikenne ei ole täällä ainoa nurinpäin oleva asia. Olen huomannut aiemmin, että myös vesihanoissa (ns. "sekoittajat", eli se yhdessä hanassa toimiva vimpain) on kylmä vesi ja kuuma vesi eri puolilla kuin muualla. Tätä en kyllä hoksannut UK:ssa asustellessani.

Eilen tuli kokatessa vielä eräs hoksaus. Laitoin jo aikaisin aamupäivällä kukkakaalit kiehumaan (en siis höyrytellyt, vaan keitin merivedensuolaisessa vedessä) ja uppouduin sen jälkeen töihini. Parin tunnin kuluttua hajamielisesti tajusin, että kaalit olivat vieläkin kattilassa hellalla.

Kokeilin varovaisesti sormellani vettä, joka ei siis ollut kiehunut, vaikka laitoin hellan kovimmalle mahdolliselle lämmölle. Ihmetys. Vekslasin nappia sitten jos johonkin suuntaan, yleensä kuitenkin sillä alueella, mistä arvelin tehoja löytyvän, en siis laittanut levyä ykköselle (tässä vaiheessa lienee paikallaan kertoa, että teräksisestä hellasta olivat merkinnät kuluneet pois).

Kas kummaa, kun miltei tunnin säädettyäni laitoin sitten hellan vihdoinkin ykköselle ja sehän pörähti kiehumaan heti! Tässä maassa on siis muutakin nurinpäin kuin liikenne ja vesihanat!! Tätäkään en ollut nähnyt UK:ssa. Kummallista kuitenkin, että uunin namikat toimivat tästä huolimatta "oikeinpäin", vaikka samasta vehkeestä oli kyse...

Mitäs muuta vielä voisi olla väärinpäin? Niin, no, ihmiset ohittelevat kadulla "väärältä puolelta", mutta se nyt kai on jo jollain tavalla loogistakin?

Ihanaa viikonloppua kaikille!

7 kommenttia:

  1. Nurinperin aukesivat ovet turistille ainakin Lontoossa! Kun Suomessa ulko-ovi vedetään auki, niin siellä työnnettiin eli ovi aukeaa sisäänpäin! Push ja pull tulivat tutuiksi! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, nyt kun sanoit, niin noinhan se on täälläkin!

      Poista
  2. Ja, jos en väärin muista, niin valokatkaisijatkin olivat nurinperin. Eli päinvastoin kuin täällä Suomessa!
    Tervetuloa kurkkaaman meidän erikoista blogia! Sieltä löytyy myös kuorrutetun kukkakaalln ohje! Kukkakaali on niin nam 😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin, valokatkaisijatkin ovat väärinpäin!

      Laitapa linkki siihen blogiin niin tulen vastavierailulle! Ei löytynyt klikkaamalla nimmariasi.

      Poista
  3. Kas tässähän se 🥰

    https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/p/blogin-kirjoittajat.html?m=1

    VastaaPoista
  4. Hyvä kun mainitsit noista lieden nupeista. Ensimmäisiä kertoja jotakin keittäessäni melkein itkin "kun ei tämäkään toimi", sitten selvisi, että liesi on täysillä numerolla 1, eikä 6, kuten olin tottunut. Luulin tosi pitkään, että meidän liesi oli asennettu väärin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä minäkin monta ärräpäätä päästelin suustani, kun kesti niin kauan ennen kuin hoksasin asian! Ei tällaista koskaan sattunut Lontoossa, vaikka tietty en kovin montaa asuntoa siellä käyttänytkään.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!