tiistai 9. kesäkuuta 2020

Ensimmäisenä Turussa

Kävin hakemassa ravintola Mamista lounasta, ja otin samalla kuvan jokirannasta. Tuomiokirkon torni jäi hiukan puiden varjoon, mutta en ihan parempaankaan kuvakulmaan yltänyt.


Melkein samasta paikasta on tehty kuvia ennenkin. Tässä muutama.
Ylimmäinen on vuodelta 1811, keskimmäinen Turun palon jälkeen vuodelta 1827 ja viimeisen vuosiluvusta ei ole tietoa. Olisiko tuossa kortissa luku 1900?

Ystäväni Barbara oli löytänyt jostakin Turun kaupungin matkailutoimistosta tms. kivoja historiallisten kävelyreittien karttoja ja ihmetteli tänään Facebookissa, että Turussa on ollut joskus Vartiovuorenmäellä sinne rakennettu huvipuistokin. Näin tosiaankin oli aikoinaan, ja paikan nimi oli Eurooppalaisen ylimystön huvilinnojen mukaan "Sans-Souci", eli turkulaistettuna Surutoin. Tätä ei pidä sekoittaa myöhemmin Kaskenkadulla olleeseen ravintola Surutoiniin, vaikka ne hiukan samalla suunnalla sijaitsivatkin.

Vartiovuorella Surutoinin alueella oli tiettävästi yli 300 omenapuuta ja yli 200 kirsikkapuuta, luumu- ja päärynäpuita. Voin vain kuvitella, miten kaunis se on aikoinaan ollut!

Turku oli aikoinaan edelläkävijä monessa asiassa. Turun kaupungin sivuilta löytyy tämä kiva listaus, kaikkea en olisi mitenkään edes tiennyt!

Jos Turun historia muuten kiinnostaa, tässäkin on kivaa luettavaa!

Pinellan pylväikkö joen toisella rannalla oli aikoinaan höyrylaivasatama. Pylväikössä saaristosta tulleet pitivät pieniä puotejaan ja möivät tuotteitaan. Nykyisin se on ravintolana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!