sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Luontaistuotteiden interaktioita lääkkeiden kanssa

Löysin aiheesta hiukan tietoa Amerikan diabetesyhdistyksen julkaisusta, jonka on toimittanut Laura Shane-McWorther. Kirjan nimi on Guide to Herbs and Nutritional Supplements.

Tätä ennemmin en ole juurikaan mistään nsaanut tietoa tästä aiheesta, mikä on ihme, sillä monet ihmiset käyttävät sekä lääkkeitä että luontaistuotteita, ja on tärkeää tietää, mitkä valmisteet eivät sovi yhteen. Yhteensopimattomuuss saattaa esimerkiksi heikentää joko toisen tai miolempien valmisteiden imetytymistä, tehdä sen tyhjäksi tai jopa vahvistaa lääkkeen vaikutusta.

Aloe vera: Haittavaikutukset mahdollisia digoksiinin, insuliinin, sulfonyyliureoiden ja leikkauksissa käytettävien anestesia-aineiden kanssa.

ALA (alfalipoiinihappo): Voi lisätä samanaikaisesti käytettävien sulfonyyliureoiden vaikutusta. Antasidit vähentävät ALAn imeytymistä, joten jätä muutama tunti niiden ottamisen väliin. ALAn antioksidanttiset vaikutukset voivat heikentää kemoterapian hyötyjä.

GLA (gammalinoleenihappo): Käyttö verenohennuslääkkeiden kanssa saattaa aiheuttaa verenvuotoa. Käytön fentiatsiinien kanssa on todettu aiheuttavan sydänpysähdyksiä.

Gingko biloba: Saattaa lisata verenvuototaipumusta käytettäessä verenohennuslääkkeiden tai Cox-2 -inhibiittorien kanssa. Sama pätee käyttämiseen inkivääriä, kuumepuuta (feverhew) ja valkosipulia sisältävien tuotteiden kanssa. Voi muuttaa joidenkin sulfonyyliureoiden (glipitsidi ja glyburidi).

Ginseng: Alentaa verenohennuslääkkeiden, diureettien ja verenpainelääkkeiden vaikutusta. Voi aiheuttaa hypoglykemiaa käytettäessä insuliinin ja sulfonyyliureoiden kanssa. Voi suurentaa elimistön estrogeenitasoja joidenkin antidepressanttien ja analgeettien kanssa ja aiheuttaa mania bipolaarista mielenterveyshäiriötä poteville.

Glukomannaani (konjac): Saattaa haitata tai estää öljyliukoisten vitamiinien (A, D, E ja K) imeytymistä.

Guargumi: Saattaa haitata lääkkeiden (esim. metformiini, penisilliini, sulfonyyliureat) imeytymistä otettuna samanaikaisesti.

Kalaöljy (Omega-3): Saattaa voimistaa verenpainelääkkeiden, kolesterolilääkkeiden, diabeteslääkkeiden ja verenohennuslääkkeiden tehoa. Yli 3 g:n annokset kerralla voivat aiheuttaa verenvuotoja.

Kaneli: Ohentaa vertga, eli pitäisi käyttää varovasti verenohennuslääkkeiden kanssa.

Kromi (pikolinaatti): Antihistamiinit, ibuprofeiini ja närästyslääkkeet saattavat estää imeytymisen. C-vitamiini edesauttaa imeytymistä, mutta kalsiumkarbonaatti ja antasidit (närästyslääkkeet) taas voivat estää imeytymisen täysin.

Magnesium: Saattaa haitata joidenkin lääkkeiden imeytymistä (esim. tetrasykliinit, fluorokinolonit, kalsiumvalmisteet, bisfosfonaatit). Lääkkeet, kuten jotkut diureetit, digoksiini, astmalääkkeet, siirrännäisten hylkimiseen käytettävät lääkkeet) aiheuttavat magnesiumin puutosta. Spironolaktoni ja muut samaan ryhmään kuuluvat lääkkeet voivat lisätä magnesiumin määrää elimistössä. Jos magnesiumia käytetään kalsiumkanavansalpaajien kanssa, verenpaine voi laskea.

Nikotiiniamidi: Suuren alkoholinkäytön yhteydessä, tai maksatoksisten valmisteiden käytön yhteydessä (parasetamoli, pennyroyal, kava, comfrey) saattaa vahingoittaa maksaa. Voi lisätä eräiden antikonvulsanttien vaikutusta.

Psyllium: Haittaa monenkin lääkkeen imeytymistä sitomalla lääkeaineen itseensä. Älä ota lääkkeiden kanssa yhdessä.

Punariisi: Paljon mahdollisia yhteisvaikutuksia statiininkaltaisten ominaisuukeien takia. Saattaa aiheuttaa lihaskramppeja käytettäessa erytromysiinin, joidenkin sieni- ja HIV-lääkkeiden, joidenkin antidepressanttien ja gemfibrosiilin ja greippimehun kanssa. Käyttö muiden antikolesterolilääkkeiden kanssa aiheuttaa lihassärkyä lisääntyneen statiinivaikutuksen kanssa. Saattaa alentaa kehon Q10-pitoisuutta.

Stevia: Saattaa aiheuttaa hypoglykemiaa käytettynä insuliinin kanssa. Toimii myös diureettina, joten saattaa aiheuttaa litiumin puutosta.

Ubikinoni (Q10): Saattaa alentaa verenohennuslääke varfariinin kykyä estää verisuonitukoksia. Voi alentaa syöpälääke doksorubisiinin sydäntoksisuutta. Toimii parhaiten L-karnitiinin kanssa. Saattaa olla toksinen lihaksissa, jos nautitaan punariisin kanssa. Saattaa auttaa statiinien aiheuttamaan Q10 puutteeseen.

Valkosipuli: Saattaa aiheuttaa verenvuoto-ongelmia käytettäessa verenohentimien kanssa. Voi alentaa suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden, siklosporiinin, joidenkin HIV-lääkkeiden, kalsiumkanavasalpaajien, statiinien, joidenkin antikonvulsanttien ja joidenkin antibioottien tehoa. Saattaa lisätä alkoholin ja asetaminofeenin vaikitusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!