Olen kovasti tykästynyt matcha-teehen. Se kun on niin kovin antioksidanttipitoista ja terveellistä.
Kaikki tee tehdään Camellia Sinensis -kasvista, joka on ikivihreä pensas valkoisine kukkineen. Suurin osa käyttämästämme teestä on fermentoitua (oksidoitua) tummaa teetä, mutta vihreälläkin teellä alkaa olla jalansijansa länsimaisessa teekulttuurissa. Valkoinen tee taas on fermentoimatonta teetä, joka on tehty nuorista lehdistä, ja on oikeastaan eräs vihreän teen muoto.
Matcha-tee on oma lukunsa. Teenlehdet poimitaan, höyrytetään välittömästi, kuivataan ja jauhetaan hienojakoiseksi pulveriksi. Pulveri käytetään juomaan sellaisenaan, eikä sitä hauduteta ja siivilöidä, kuten vihreään teehen tarkoitettuja lehtiä.
Matcha-teessä säilyvät valmistusmenetelmän takia vihreän teen antioksidantit paremmin kuin teessä yleensä. Tällä teellä sanotaankin olevan paljon hyviä ominaisuuksia, kuten sen oletettu metaboliaa buustaava ominaisuus.
Vaikka kahvin juonnilla on omat hyvät ja huonot puolensa, monet ovat vaihtaneet kahvin vihreään teehen, koska vihreä tee piristää kahvin lailla, koska se sisältää myös kofeiinia. Teessä on kuitenkin rauhoittavaa ainetta, teaniinia, joka tasoittaa energisoivaa vaikutusta.
Suurin osa teen hyödyistä saadaan sen sisältämistä epigallokatekiineista. Ne kuuluvat katekiinien ryhmään, ja niitten hyötyvaikutuksia on tutkittu varsin laajasti. Epigallokatekiineista (EGCG) on todettu saatavan hyötyä esimerkiksi syövän, HIV:n, sydän- ja verisuonitautien, endometrioosin jne. hoidossa (ks. linkit).
Japanissa on todettu, että jo viiden kupillisen juominen vihreää teetä (huom. japanilainen teekuppi on pienempi kuin länsimainen, ks. kuvan kuppi, joka vetää 1,2 dl) toimii sydän- ja verisuonisairauksissa paremmin kuin statiinit. Sama viiden kupin sääntö pätee myös dementian etenemisen estoon.
Koska kiehuva vesi tuhoaa teen sisältämiä hyviä aineita, älä koskaan käytä teehen muuta kuin noin 80°C vettä.
Blogi terveydestä, terveellisestä ruoasta, kosmetiikasta, luontaistuotteista ja yleensä maailmanmenosta aikuisen naisen silmin nähtynä. Kaksi kierrosta syövän sairastelua värittää elämääni ja kolmas jäi pysyväksi riesaksi. Arkielämän psykologiaa ja johtajuuttakin saatetaan blogissa sivuta. Taustaltani olen pitkän linjan lääketutkimusammattilainen, ja ruodin postauksissa mm. kosmetiikan ja luontaistuotteiden ainesosia ja tehoa omien käyttökokemusten ohella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!