17.3. taitaa olla Irlannin suurin juhlapäivä, yleinen vapaapäivä, jolloin meno on kuin Suomessa vappuna. Traditionaalinen paastonaika katkeaa tänä päivänä, jolloin on luvallista ryypiskellä, varsinkin irlantilaista viskiä.
Lá Fhéile Pádraig on päivä, jota tosiaan vietetään Irlannin nimikkopyhimyksen kunniaksi. Tämä tyyppi tosiaankin eli noin vuosina 385-481.
Pyhä Patrick ei ollut alunperin irlantilainen, vaan hän syntyi roomalais-britannialaiseen perheeseen kyseisessä maassa, ja se, mitä hänestä tiedetään perustuu hänen omiin kertomuksiinsa, joiden mukaan irlantilaiset ryöstäjät veivät hänet 16-vuotiaana orjaksi kelttiläiseen Irlantiin.
Hän toimi siellä lammaspaimenena, ja tänä aikana omien sanojensa (siis tarinan) mukaan löysi yhteyden Jumalaan. Tosin hän alkujaan tuli pappisperheestä, joten jonkinlainen yhteys lienee ollut jo olemassa alun alkaenkin.
Johdatuksen avulla hän sai paettua takaisin synnyinmaahansa, jossa hänestä tuli pappi.
Hän palasi Irlantiin kutsumuksenaan käännyttää pakanakansa kristinuskoon. Kansanuskon mukaan hän karkoitti käärmeet (=pakanalliset tavat) Irlannista, jossa siis ei ikinä edes ole ollut käärmeitä.
Apila on Irlannin symboli, koska Pyhä Patrick käytti sitä opettaessaan esimerkkinä pyhästä kolminaisuudesta. Joskus apilassa kuvataan myös neljäs lehti, joka symboloi onnea. Itse asiassa apilasta tuli Irlannin symboli vasta 1700-luvulla, ihan samalla tavalla kuin vihreä väri symboloi saarta (ja kyllähän se Smaragdisaari, "Emerald Island" onkin, kiitos sateisen ilmaston vehreys on silmiinpistävää).
Itse asiassa Pyhän Patrickin päivää vietetään hänen kuolinpäivänään. Tarinan mukaan hänet on haudattu Belfastin eteläpuolelle paikkakunnalle nimeltä Downpatrick.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!