torstai 30. kesäkuuta 2011

Se paha PMS

Apu-lehdessa oli juttu naisten PMS-oireista. Minua ne ovat vaivanneet aina, ja vaan pahenivat, mita vanhemmaksi tulin. Ja ne vaivaavat edelleenkin, joskin ehka laakitys on niihin jotenkin tepsinyt. Liikunnalla lienee myos oma tehonsa.

Minulla ilmeisimmin myos verensokeritasapaino heittelee juuri noiden kierron kahden viimeisen viikon aikana. Mita vanhemmaksi tulee, sita ilmiselvempaa on estrogeeniepatasapaino, joka osaltaa johtuu varmaankin ian tuomasta hormonien vahenemisesta, osin taas kiireisen ja stressaavan tyon aiheuttamasta kortisolinerityksesta, joka heikentaa estrogeenitasoa tasapainottavaa progesteronin tuotantoa. Elimistossa on siis estrogeenidominanssi.

Ruokavalion muutos vahahiilihydraattiseen suuntaan on tuonut helpotusta jatkuvaa polskaa tanssivalle verensokerille. Silti kaikenlaiset himot makeaan ja tarkkelyspitoiseen pullahtavat aina pintaan noiden kahden viikon aikana. Mita lahemmaksi kuukautisten alkaminen tulee, sen pahemmaksi kay olo.

Jostain luin, etta kasvispitoinen ruokavalio auttaa poistamalla suolistosta kuona-aineiden mukana myos ylimaaraista etrogeenia. Laittaisin linkin, jos muistaisin, missa nain oli. Se ei kuitenkaan ollut ihan mikaan homppajulkaisu, josta sen luin (toiden puolesta luen useita laaketieteellisia julkaisuja jatkuvasti). Myos ensimmaisesa lauseessa viitatussa lehtiartikkelissa on viitattu suoliston hyvinvointiin.

Hyvin usein PSM:n hoitoon (tai ehkaisyyn) on suositeltu kalaoljyja (EPA, DHA) ja helokkioljya (GLA). Nyt viimeaikoina on joissain kijoituksissa myos todettu, etta magnesiumlisakaan ei ole pahitteeksi. Sinkki on myos listalla, koska sita tarvitaan esim. sukupuolihormonien toimintaan. B-vitamiinin sanottiin Apu-lehden artikkelissa vaikuttavan turvotuksiin, mutta en siina suhteessa ole huomannut siita olevan erityista apua. Sen sijaan, kummallista kylla, esim. mielialalaakkeena ensin tunnetuksi tullut fluoksetiini auttaa PMS-oireilussa jopa turvotukseen, mika on hyva asia. Itse en tosin ole sita kokeillut.

Jokatapauksessa uskon ehka eniten vhh-ruokavalion verensokeria tasapainottavaan vaikutukseen. Kala- ja helokioljya kaytan muutenkin. Liikunta auttaa pitamaan myos ajatuksen poissa arsyttavista oireista, joten esim. kavelylenkit, tai uinti ja jooga, auttavat mielialankin yllapitamisessa. Eika niita tarvitse harrastaa "hampaat irvessa", vahainenkin maara riittaa.

Luontaistuotteista jotkut suosittelevat kalsiumglukaraattia ja DIM:ia tasapainottamaan hormonitasoja. Kalsiumglukaraatti ainakin minulla taisi kylla pienentaa estrogeenitasoa, silla tuntui, etta rinnat pienenivat. Eika kylla PMS:kaan kauheasti ollut riesana, tosin lopetin niiden syomisen lyhyeen. Nykyisin kaytan Pueraria Mirifica - valmistetta, jossa on estrogeenien metaboliaan vaikuttavaa DIM:ia myos:

http://www.iherb.com/Nature-s-Answer-Pueraria-Mirifica-Estro-Balance-60-Veggie-Caps/23374?at=0

Tuntuu toimivan (alunperinhan puerariaa lienee kaytetty rintojen suurentamiseen), joskin jotkut vaittavat, etta yhdessa kapselissa on liian vahan vaikuttavaa ainetta. Minulle se on kuitenkin riittanyt tasapainottamaan oloa ja hormoneja.

2 kommenttia:

  1. Vieläköhän tuota puerariaa tästä osoitteesta saa, kun olen kuullut et se jäis viimeistään tulliin?

    VastaaPoista
  2. Laita minulle privaviestiä Tietenkään en yllytä ketään laittomuuksiin. Kannattaa aina terkistaa voimassaolevat säännöt.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!