lauantai 24. joulukuuta 2011

Mita kalaa jouluksi?

Kuulin nyt, etta Itameren lohi on jo uhanalaista (maaritelty sellaiseksi jo 2010), joten Suomessakin on tarjolla norjalaista, kasvatettua luomulohta, jota kannattaa siis ostaa. Samaten muikun ja siian mati on suositeltavaa, koska ne ovat villina kasvaneesta kalasta.

Sampsa Vilhunen Suomen WWF:n edustajana kertoi Kuningaskuluttajassa, etta han suosisi kotimaista viljeltya kirjolohta jo siitakin syysta, etta se ei ole taalla luonnostaan, eli se ei lisaanny, vaikka paasisi karkuunkin viljelylaitoksesta, jota tapahtuu paljon.

Han nakee suurimpana ongelmana kalanviljelyssa sen, etta viljeltyja kaloja paasee todella paljon luontoon, ja etta ne risteytyvat luonnollisen kalakannan kanssa.

OK, minulle ei kuitenkaan taysin selvinnyt, mika se pohjimmainen ongelma on.

Han puhui myos lipeakalasta, joka kuulemma on yleisimmin Jaameren mulvaa, eli pohjakalaa, kuten savukalana myytava pallaskin. Ongelma tassa suhteessa on pohjatroolikalastus, joka tuhoaa myos kalojen elinympariston.

Niin, tykkaan savupallaksesta, mutta nailla tiedoilla jaa kylla ostamatta.

Purkissa myytavat kalalajit eivat kuulemma ole niin uhanalaisia, mutta tasakin kannattaisi suosia kotimaista purkkikalaa ulkomaisen tonnarin sijasta. Hyva huomio.

MSC-merkkia (Marine Stewardship Council) kannattaa katsoa, jos purkkikalaa ostaa! Tama tarkoittaa sita, ettei kayteta verkkoja ja siimoja, vaan vavalla pyydystetaan kalat yksitellen. Alamittaiset ja sivusaalis ei mene hukkaan, joska ne vapautetaan, jos joutuvat onkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!