keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Putkivaurio ja kosteusongelma

Sen jalkeen kun asunnossani todettiin seka lammonjohtoputkien, etta kerralleen jo remontoitujen kayttovesiputkien vaurio (siis molemmat juuuri minun kylpparissani ja eteisessani), koko homman hoitaminen on kuin olisi keksinyt pyoraa uudestaan.

Laitan tahan hiukan muistilistaa ja ohjeita niille, joille on sattunut samanlainen epaonni, jospa naista ohjeista olisi jotain hyotya muillekin.

1. Oma vakuutusyhtiosi

Koska tallaisissa tapauksissa asunto tulee todennakoisesti asumuskelvottomaksi yhtakkia, ja noin kolmeksi kuukaudeksi (kylla, tassa ei ole kirjoitusvirhetta), on pikaisesti loydettava valiaikaisasunto. Toivottavasti sinulla on tallaiset tilanteet kattava kotivakuutus.

Vakuutusyhtioilla saattaa olla oma agentti, jolle he antavat toimeksi sopivan asunnon etsimisen. Ala kuitenkaan luota siihen, etta sellainen loytyy, vaan ole itsekin aktiivinen. Esim. Pohjola, jossa minun kotivakuutukseni on, kayttaa Bonar-nimista firmaa, joka ei edennyt asiassa minnekaan. Loppujen lopuksi loysin itse pari sopivaa asuntoa, toinen Forenom-nimiselta firmalta ja toinen Kotimaailma-nimiselta.

Sitten tulikin esiin uusia pulmia: Forenom (jonka asunnot ovat kuulemma vahemman hyvakuntoisia, kuulin), laskuttaa lemmikista (jos nyt edes sellaisen tuontia asuntoon sallivatkaan) 250 e heti kattelyssa, ja sen jalkeen 9 e per viikko. No sen voi kuvitella, etta vakuutusyhtio ei tahan kustannukseen osallistu.

Kotimaailmassa oli hyva palvelu, ihan uusi asunto ja koirakin oli tervetullut. Plussana oli viela loppusiivouksen kuuluminen pakettiin, EIKA irtisanomisaikaa, joka joillain muilla firmoilla, mukaanlukien Forenom, olisi ollut kuukausi. Valitettavasti oman asunnon remontin valmistumista ei voi tietaa nain tarkalleen.

Pohjolasta valitettiin taman asunnon olevan liian kallis (390 e per viikko). Seurasi pienta kadenvaantoa, koska tarvitsin paikan, jonne menna sairaalasta palattuani. Uhkasin menna sitten hotelliin vakuutusyhtion piikkiin (se vasta kallista olisi ollut!), ja sain tingattua asunnon hinnan kympin alaspain. Painostuksen alla vakuutusyhtio sitten taipui antamaan laskutusluvan Kotimaailmalle.

Kuulemma Bonar kayttaa naita samoja kalustettujen asuntojen vuokrafirmoja, mutta ottaa tietty itse siita valista, joten todennakoisesti on vakuutusyhtiollekin edullisempaa, jos hankit asunnon itse.

Tama on todellakin ihan kiva, kalustettu asunto, liinavaatteet ja astiat + pesukone kuuluvat pakettiin. Astianpesukonetta odottelen...ja muutamaa kaapin oven ripaa, mutta hyvin parjaan ilman niitakin.

Huomaa myos, etta vakuutusyhtiosi maksuvelvollisuus evakkoasunnostasi loppuu tarkalleen sina paivana, kun oma asuntosi todetaan asumiskelvolliseksi (tama saattaa tapahtua vaikka ei remontti viela olisikaan ihan valmis, joten seuraa rempan edistymista tarkkaan).

2. Taloyhtion vakuutusyhtio

Isannoitsija esitti minulle, etta 50% remonttikustannuksista kuuluu minun maksettavakseni. Ei kyllakaan kay, silla en ole minkaanlaista kylppari- tai eteisremonttia suunnitellut, enka siis myos maksa siita. Olen kuullut tarinoita siita, etta tallaisissa tapauksissa liki koko remontti menisi taloyhtion vakuutukseen (ja minun tapauksessani myos muutama vuosi sitten remontoidut kayttovesiputket ovat kasittaakseni silloisen urakoitsijan vastuulla, tokihan niiden pitaisi kestaa enemman kuin muutama vuosi).

Olen tarjoutunut maksamaan uudet kaapit, mutta kaakeloinnin, eteisen lattian, vessanpytyn ja lavuaarin ainakin pitaisi tulla muusta pussista kuin omastani.

Lisaan viela juttua, kunhan asia etenee.

Yhden sortin "vesivahinko".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!