tiistai 15. lokakuuta 2013

Tallimestarin kiisseli

Minun lapsuudenkodissani oli karviaismarjapensaita, ja yhtäkkiä sen muiston putkahtaessa mieleeni alkoi tehdä ihan hullun lailla mieli kypsiä, meheviä karviaisia. Niitä vaan ei tahdo löytää mistään, edes torilla en ole nähnyt. Jos löytäisin, niin tekisin niistä joko kastiketta savukalalle, tai sitten tallimestarin kiisseliä, jonka ohjeen annankin nyt tässä niille onnellisille, joilla karviaisia on omasta takaa.

Punaisia karviaisia.
Tallimestarin kiisseli 

1/2 l (punaisia) karviaisia tai 3 dl karviaissosetta
1 l vettä
2 dl sokeria tai maun mukaan
4 rkl peruna- tai maissijauhoja
2 dl jauhettua/raastettua, kuivahkoa hapanlimppua
2 rkl fariinisokeria (tavallinenkin käy)
1 rkl tummaa kaakaojauhetta

Laita karviaiset tehosekoittimeen ja hienonna ne soseeksi (tai käytä valmista karviaissosetta).

Valmista kiisselipohja sekoittamalla (kylmä) vesi, sokeri ja perunajauhot. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen (ettei klimppiinny) varoen kuitenkin sen polttamista pohjaan. Seoksen paksutessa kiisselimäiseksi anna sen kiehahtaa edelleen sekoitellen ja ota sitten se pois levyltä.

Anna kiisselin hiukan jäähtyä (sekoitellen) ja lisää sitten sekaan karviaissose.

Paahda kuivalla paistinpannulla leipäjauhelmaa. Mausta se sitten sokerilla ja kaakaojauhoilla.

Vanhanaikaisesti tarjoillessa kiisseli laitetaan annoskulhoihin kerroksittain paahdetun leipäjauhelman kanssa (päällimmäiseksi kerrrokseksi leipäjauhelmaa) ja tarjotaan maidon kera. Kermavaahtoakin sopii toki kokeilla tämän ihanan kiisselin kanssa.

Varmaan tämä tulisi punaherukoistakin aika hyvää?

2 kommenttia:

  1. Kiva ohje. Olen kuullut tästä kiisselistä mutta en ole koskaan kokeillut. Harmi vaan kun meillä on kovin huono karviaistuotto, yksi heikko nuori pikkupuska vain... äidillä on 2 karviaispensasta jotka marjovat ihan mahdottomasti, mutta yleensä emme käy siellä siihen aikaan ja niin ne jäävät syömättä.

    VastaaPoista
  2. Muistan jostakin lukeneeni saman ohjeen puolukoista tehtynä. Varmaan sekin on hyvää. Hapanleivästä, kaakaosta ja sokerista tulee yllättävän ihananmakuinen lisuke kiisselille.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!