tiistai 1. lokakuuta 2013

Japanilainen/itämainen ihonhoitorutiini - käytämmekö kosmetiikkaa väärin?

Olen täällä blogissa puhunut paljonkin Kaukoidän kosmetiikasta, mutta niiden käytön perusasiat ovat jääneet huomiotta. Esimerkiksi japanilaiset naiset huolehtivat ihostaan todella pikkutarkasti verrattuna meihin länsimaisiin. Syystäkin, koska esimerkiksi Japanissa meikkaamattomuus katsotaan epäkohteliaisuudeksi muita kohtaan. Ulkonäöllä on vaikutuksensa, mutta hyvin huoliteltu ulkonäkö osoittaa myös kunnioitusta itseä ja muita kohtaan.

Tyypillisesti aamutoimet ovat suurinpiirtein seuraavanlaiset:
- kasvot pestään vedellä
- tämän jälkeen käytetään kasvovettä, jota kutsutaan yleisesti nimellä "lotion" - näistä lisää myöhemmin
- kasvoille levitetään tehoseerumi (serum/essence)
- kasvoille levitetään kosteusvoide, jonka tarkoitus on "sulkea" seerumi ihon sisään vaikuttamaan
- tämän jälkeen kasvoille levitetään aurinkosuojan sisältämä meikkipohja

Minulla on tällä hetkellä käytössä Shu Uemuran Juvenus Vitalizing Refining Lotion.
Kosteusvoiteella on siis hiukan eri tarkoitus kuin länsimaissa. Ne ovat myös yleensä hiukan poikkeavia tekstuuriltaan, eli ne ovat joko voidemaisia (cream) tai erittäin juoksevia (milk).

Suositeltavaa on myös hieroa kasvoja päivittäin. Alla eräs opetusvideo ja pakko sanoa, että päivittäisrutiinina tuo todella toimii! Kasvoille tehtyjä hierontavoiteita löytyy lähes joka kosmetiikkasarjasta.



Illalla ihonhoitorutiini on hiukan pidempi:

- puhdistetaan iho meikistä Tästä käytetään usein sanaa puhdistainen, ja se tapahtuu meikinpoistoaineella)
- iho pestään miedolla puhdistusaineella, joka on tarkoitetttu poistamaan iholta ylimääräisen rasvan ja epäpuhtaudet, mutta ei siis ole meikinpoistoaine
- kasvovesi eli lotion, joskus kasvovedellä kostutetulla vanulla kasvoilla pidettävänä pikanaamiona
- kahdesti viikossa naamio
- seerumi/essence
- kosteusvoide

Kaukoidän kasvovesiä ei yleensäkään ole tehty puhdistamaan kasvoja meikinjämistä tai kutistamaan ihohuokosia, eikä niitä pyyhitä kasvoille, vaan niillä kosteutetaan ihoa ja valmistetaan se ottamaan vastaan seuraavien käytettävien tuotteiden teho. Lotion joko taputellaan iholle, tai käytetään naamionomaisesti. Tässä esimerkki.

Kolme minuuttia, ja se on siinä.

Kirjoittelin jo aiemmin tuotteista, joiden käyttö vaatii oikeaa osaamista. Sama taitaa olla näiden Kaukoidän kosmetiikkatuotteiden kanssa. Minä oion kulmia ja pidän paksuista puhdistusvoiteista ja puhdistusöljyistä, ja 2-in-1 -putsareista. Uusin löytöni ovatkin juuri nuo puhdistusöljyt.

Nyt käytössä Shu Uemuran Pore Clarifying Gentle Cleansing Oil. Pumppupullo olisi kätsy...

Puhdistusöljyistäkin voidaan olla montaa mieltä. Joidenkin mukaan niitä pitäisi välttää, koska ne saattavat sisältää pinta-aktiivisia aineita. Luulen kuitenkin, että pahempiakin kemikaaleja on kasvoille kokeiltu.

Mitä tulee Kaukoidän kosmetiikkaan, monasti kritiikkiä aiheuttaa niiden usein sisältämä alkoholi. Ne sisältävät alkoholia siksi, että usein kuumassa ilmastossa kestäisi muuten ikuisuuden odottaa, että joku voide tai lotion imeytyisi. Alkoholin avulla tuotteen rakenne pidetään juoksevampana. Väitetään, että alkoholi ei ärsytä eikä kuivata ihoa, koska nämä tuotteet edustavat kosmetiikan huippuja ja ovat täynnä kosteuttavia ja ihoa rauhoittavia aineita, jotka kumoavat alkoholin negatiiviset vaikutukset iholla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!