maanantai 30. syyskuuta 2013

Perunaleivokset

Nyt täytyy varsin nolona tunnustaa, että yhtenä päivänä menneellä viikolla "rokotin" itseni perunaleivoksilla. En kyllä kehtaa kertoa montako söin, mutta se oli juuri sen verran monta, että nyt ei niihin ole sellaista ylimaailmallista heikotusta kuin ennemmin. Ja hyvä näin. Sain käsiini muuten vanhan perunaleivosreseptin, jonka nyt haluan tietty jakaa teidänkin kanssanne.

Mitä ilmeisimmin resepti on peräisin Venäjältä, sillä jos teet nettihaun sanalla "Kartoshka", sieltä löytyy juurikin perunaleivosten ohjeita. Itse ohje ei sisällä perunaa, vaan nimi tulee perunan muodosta. Jotkut laittavat leivoksiinsa kuorittuja (ja halkaistuja) manteleita iduiksi, toiset koristelevat ne strösseleillä. Minusta ainoa oikea tapa kuorruttaa perunaleivos on kiepauttaa se sulatetussa suklaassa. No tummissa kaakaojauhoissa kierittäminen on hyvä vaihtoehto. Kukin tehköön tyylillään! Ohje on helppo ja kuka estää käyttämästä kääretorttupohjan asemesta kakunmuruja.


Perunaleivokset, eli "kartoshkat" (16 kpl)

2 munaa
1 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja (OOOPS, siis siinä onkin perunaa....)
(näistä tehdään kääretorttulevy)

120 g rouhittua taloussuklaata
100 g voita
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 dl vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1-2 rkl rommia
(pinnoitukseen ja koristeluun suklaata/suklaaströsseleitä/sokeri-kaakaojauhoseosta tms.)

Laita uuni lämpiämään 225 C. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita vehnä- ja perunajauhot ja siivilöi ne varovasti käännellen seokseen. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle noin puolen pellin kokoiseksi levyksi. Paista uunissa n. 5 minuuttia. Kumoa levy leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Sulata voi ja suklaa mikrossa tai vesihauteessa (mikrossa saa olla varovainen ettei seos pala). Hienonna aiemmin leipomasi (kääretorttu)levy monitoimikoneessa. Lisää murusiin ensin suklaa-voiseos, sitten hillo, kaakao, tomusokeri ja rommi. Kuivat aineet kannattaa sekoittaa ennen lisäämistä ja siivilöidä, niin seokseen ei jää paakkuja.

Sekoita taikina tasaiseksi ja anna sen jähmettyä jääkaapissa. Kun taikina on jähmettynyt, leivo se pötkyläksi, jonka jaat 16 osaan. Pyörittele osat palloiksi, koristele haluamallasi tavalla (kierittele esim. suklaaströsseleissä tai kaakao-kidesokeriseoksessa) ja aseta pallot paperivuokiin.

Anna perunaleivosten vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoamista.

2 kommenttia:

  1. Nam. Lapsuuden herkku, tätä reseptiähän on kokeiltava! -Maarit

    VastaaPoista
  2. Se on kyllä sääli, ettei noita juuri mistään enää saa! Minun lapsuudessani niitä teki eräs sveitsiläinen (?) leipuri Pohjanmaalla, enkä ole niitä sen koomin missään nähnyt ennenkuin nyt.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!