lauantai 7. syyskuuta 2013

Cantuccinit

Tänään alkoi tehdä mieli italialaisia cantuccineja, ja niinpä niitä piti tehdä. Ajattelin laittaa ohjeen tännekin, sillä niitä voi tehdä vaikka vieraiden varalle jo ajoissa (paitsi ei meillä, jossa ne syödään heti), koska ne ovat mukavia "pikkukorppuja". Kun paketoit ne kivasti sellofaaniin ja suljet pussin korealla nauhalla, siinä on oivallinen tuliainen tai joulutervehdys varsinkin sellaiselle, joka ei itse paljoa leivo.

Nämä keksit ovat myös todella helppoja tehdä!



Cantuccinit (taikinasta tulee n. 70 kpl)

350 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
250 g sokeria
3 munaa vatkattuna
1 appelsiinin keltainen kuoriosa raastettuna
85 g rusinoita
85 g kuivattuja tai hillottuja kirsikoita (kuivatut karpalotkin käyvät)
50 g kuorittuja, kokonaisia manteleita
50 g kuorittuja pistaasipähkinöitä
1 tl vaniljasokeria
(1 tl piparkakkumaustetta, jos teet näitä jouluksi)

Laita uuni lämpiämään 180 C ja vuoraa kaksi uunipeltiä leivinpaperilla. Sekoitakuivat aineet kulhossa. Sekoita raastettu appelsiininkuori kananmunaseokseen ja yhdistä se kuiviin aineisiin. Vaivaa tarvittaessa käsin tai yleiskoneella kunnes seos on tasaista.

Kaada taikina jauhotetulle leivinalustalle ja jaa se neljään osaan. Leivo jauhotetuin käsin kustakin osasta n. 30 cm pitkä pötkylä. Aseta kaksi pötkylää aina salalle pellille, mutta pidä huoli siitä, että ne ovat tarpeeksi erillään toisistaan, eivätkä leviä noustessaan yhteen.

Paista uunin keskiosassa n. 25-30 min, tai kunnes taikina on levinnyt ja kohonnut, tuntuu sormenpäällä kokeiltuna kiinteältä, mutta ei ole ruskettunut.

Ota pois uunista ja laita ritilälle jäähtymään sen verran, että voit käsitellä pötkylöitä. Alenna uunin lämpö 140 C.

Leikkaa pötkylät viistottain n. 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Tämä sujuu parhaiten sahalaitaisella ja terävällä leipäveitsellä. Lado palaset uunipellille ja paista uunissa 15 minuuttia yhdeltä puolelta, käännä ne ja paista vielä toiseltakin puolelta 15 minuuttia tai kunnes keksit ovat kuivia ja kullanruskeita.

Säilytä kosteudelta suojattuna tiiviissä astiassa. Tarjoile joko Vin Santon kanssa tai kahviin dipattavaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!