lauantai 15. marraskuuta 2014

Spotted Dick

Olimme kerran erään naispuolisen kollegani kanssa myöhäisellä lounaalla Lontoon Marble Archin tietämillä eräässä klassisessa fish & chips -paikassa. Tämä oli oikeastaan business-tapaaminen kahden charmantin herrasmiehen kanssa, ja vaikka kyse olikin liikelounaasta oli tunnelma aikalailla katossa. Jälkkärilistan antimista päädyimme maistelemaan Spotted Dickiä, jonka nimi kirvoitti makeat naurut.

Ennenkuin muillakin pääsevät ajatukset karkuun, voin kertoa, että nimi tulee herukoiden tummista pilkuista (spotted) ja dick ei tule mistään sen "kiinalaisemmasta" kuin ehkä sanasta pudding (joka siis yleisesti tarkoittaa jälkiruokaa Brittilässä) tai ehkä sanasta dough (taikina). Oli miten oli, se on ihan kiva jälkiruoka varsinkin vaniljakastikkeen kanssa tarjottuna, ja jota kannattaa kokeilla. Tässä helppo ohje.



 Spotted Dick (6:lle)

175 g jauhoja
2 tl leivinjauhetta
hyppysellinen kanelia
hyppysellinen suolaa
50 g hienoa sokeria
75 g jäätynyttä voita raastettuna (alkuperäisessä ohjeissa ihraa)
75 g (kuivattuja) herukoita (onnistuu kyllä pakastetuistakin/tuoreista)
1/2 sitruunan raastettu keltainen kuoriosa
1 kevyesti vatkattu muna
5 rkl maitoa

Kostutukseen:

4 rkl vaaleaa siirappia
1/2 sitruunan raastettu keltainen kuoriosa
2-3 rkl sitruunamehua (vastapuristettua)


Huomaa, että itse valmistus kestää n. 30 min, mutta kypsentäminen 2 h 45 min. Valitse kypsennystavaksi perinteinen höyrytys tai uunipaisto.

Raasta voi/ihra kylmänä ja suojaa kätesi siinä toimenpiteessä alumiinifoliolla niin, ettei käden lämpö sulata rasvaa.

Voitele vanukasvuoka tai vuoraa se leivinpaperilla. Tavallinen rengasvuoka käy hyvin, ellet omista vanukasvuokaa.

Siivilöi jauhot, leivinjauhe, suola ja kaneli kulhoon. Sekoita ainekset ja lisää niihin sokeri ja rasva, sitten herukat ja sitruunankuori. Tee kolo seoksen keskelle, lisää siihen muna ja maito ja sekoita taikina pehmeäksi. Seos saa olla kuin kakkutaikinaa, joka valuu hiukan puuhaarukasta. Lisää hiukan maitoa tarvittaessa.

Kaada taikina vanukasvuokaan ja taittele sen päälle kaksi kerrosta leivinpaperia, jotka on taitettu keskeltä laskokselle. Laskos antaa taikinalle tilaa nousta. Yritä laittaa paperi päälle tiiviisti. Sido narulla, jos voit. Jos teet vanukkaan uunissa, paperia päällä ei tarvita.

Laita vanukas vesihauteeseen kiehumaan 1 3/4 h, TAI paista se 180 C uunissa noin tunnin. Jos teet vanukkaan uunissa, se ei tarvitse paperia päälleen, mutta peitä se alumiinifoliolla paistamisen loppuaikana. Sen ei saisi ruskistua.

Kun vanukas on miltei valmis, kaada kostutuksen aineet pannulle ja kiehauta.

Kun vanukas on kypsynyt, kaada se varovasti tarjoilulautaselle ja kostuta kauttaaltaan kuumalla siirappiseoksella (itse teen tämän jo vuokaan ja kaadan teelmyksen vasta sitten lautaselle, mutta se riippuu vuoan mallistakin).

Tarjoile lämpimänä lohkoina vaniljakastikkeen kanssa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!