sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Rintasyöpä - vastauksia kysymykseen

"Minua kiinnostaa nuo rintasyövän eri tyypit. Onko hormonipositiivinen vai ei, ja mikä gradus... Tai siis joskus kun olen jotain rintasyöpäblogeja lukenut niin en ole ymmärtänyt paljon mitään niistä lyhenteistä joilla syövän "tyyppiä" luonnehditaan. Sitten olen miettinyt miesten rintasyöpää: miehelläkin on siis maitorauhaskudosta? Vai puhutaanko rintasyövästä silloinkin kun se on jossain muussa kuin maitorauhasessa? Kun onhan rinnoissa varmasti monenlaista muutakin kudosta. - Itselläni todettiin viimeksi mammografiassa & ultratessa, että rintarauhaseni on osittain kovettunutta (en nyt muista mikä sen lääketieteellinen termi oli - aivan yleinen ja vaaraton ominaisuus). Googletellessa asiaa sain sen käsityksen, että jos syöpä sattuisi kasvamaan sellaiseen kovaan kyhmyiseen kohtaan, sitä ei mitenkään voisi mammografialla havaita. Nyt ei siis voi enää seulonnassa käytyään ja puhtaat tulokset saatuaan olla tyytyväinen vaan pitäisi joka kerta ultrata myös. - Onko sinulla tietoa rintasyövän esiintymisestä eri kansalaisuuksilla. Ilmeisesti se on länsimainen elintasosairaus?"


Rintasyöpäkasvaimen luokittelu: 
T-luokka kertoo rinnan kasvaimen eli tuumorin koon. 
T1 tarkoittaa alle 2 cm:n läpimittaista kasvainta
T2 yli 2 cm:n mutta alle 5 cm:n läpimittaista kasvainta 
T3 yli 5 cm:n läpimittaista kasvainta. 
T4 tarkoittaa ihoon tai rintakehän seinämään kasvavaa kasvainta sen koosta riippumatta.

N-luokka kertoo, minkä verran rintasyöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. 

N0 tarkoittaa, ettei kainalossa ole syöpäkasvua. Hivenen yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että N1 tarkoittaa syöpäkasvua 1–3 kainaloimusolmukkeessa  
N2 syöpäkasvua 4–9 kainaloimusolmukkeessa 
N3 yli 10:ssä kainalon imusolmukkeessa. 

Jakamalla N-luokat vielä alatyyppeihin voidaan kuvata tarkemmin levinneisyyttä muihinkin rinnan läheisiin imusolmukkeisiin.M-luokka (eli ”metastasis” eli etäpesäke) kertoo, onko kasvain levinnyt muihin elimiin. 
M0 tarkoittaa, että kasvain ei ole levinnyt 
M1 tarkoittaa, että kasvain on levinnyt muualle elimistöön tai että emäkasvain ei ole poistettavissa.

Kasvainkudoksen erilaistumisaste, eli gradus on yksi tapa luokitella kasvaimen erilaistumisaste kuvaten missä määrässä kasvaimen solukon kasvutapa, kasvainsolukon ulkomuoto ja solujen jakautumistapa eroaa normaalista rintakudoksesta. Gradus I tarkoittaa hyväennusteisinta, lähinnä normaalia kudosta olevaa kasvainta ja gradus III huonoennusteisinta, jossa on paljon jakautumassa olevia soluja. Näiden väliltä on gradus II. Minulla oli ekalla "kierroksella" gradus I ja nyt viimeksi sitten gradus III. Sama rinta.

S-faasi -fraktio eli jakaantuvien solujen kasvunopeus on eräs syövän ennustetta helpottava mittaus. Kasvaimesta löytyneiden jakautumassa olevien solujen määrä ilmoitetaan prosentteina. Mitä alhaisempi prosentti, sen parempi ennuste.

Her-2/neu -syöpägeeni ei liity rintasyövän periytyvyyteen. Se on geeni, joka muuttuu aktiiviseksi geenimonistuman seurauksena joka viidennessä rintasyövässä. Geeni lisää syöpäsolujen jakautuvuutta ja parantaa solujen tunkeutuvuutta ja leviämistä. Se saa aikaan myös sellaisen muutoksen ainakin osaan rintasyövistä, ettei hormonihoito ei tehoa. 
Rintasyöpäkasvain voi olla hormonireseptoripositiivinen tai negatiivinen (HR-). Kasvain siis on herkkä tietylle hormonille. Jos kasvain on hormonireseptoripositiivinen, se voi olla joko estrogeenireseptoripositiivinen (ER+) tai progesteronireseptoripositiivinen (PR+). Hormonipositiivisuus tarkoittaa sitä, että syöpää voidaan hoitaa dumppaamalla esimerkiksi estrogeenitaso alas estrogeenireseptorimodulaattorilääkityksellä (antiestrogeenit). Positiivinen hormonireseptoristatus antaa aina paremmin vaihtoehtoja rintasyövän hoitoon.

Rintasyöpäkasvain saa alkunsa tavallisimmin maitotiehyessä (n. 70% rintasyövistä on tällaisia ns. duktaalisia syöpiä). Ellei syöpäkasvain ole tunkeutunut tiehyeestä muualle kudoksiin, kasvain on syövän esiaste, duktaalinen karsinooma in situ (DcIS). Maitorauhasesta alkanut syöpä on toiseksi yleisin rintasyöpätyyppi. Lobulaarisen karsinooman in situ -muotoa (LcIS) ei pidetä varsinaisena syöpänä, vaan syövän vaaratekijänä. Lobulaarisella rintasyövällä on tapumus esiintyä molemmissa rinnoissa. Harvemmin syöpäkasvain saa alkunsa sidekudoksesta, joka koostuu lihaksesta, rasvasta ja verisuonista. Tällaista syöpää kutsutaan sarkoomaksi, joista esimerkkeinä voidaan mainita phyllodes-kasvain ja angiosarkooma.




Miesten rintasyöpä: Kyllä, miehetkin voivat sairastua rintasyöpään. Esimerkiksi Suomessa todetaan parikymmentä miesten rintasyöpätapausta vuosittain. Miehilläkin on rintakudosta ja prolaktiiini-hormonia erittyy molemmilla sukupuolilla, periaatteessa mieskin voisi imettää. Miehillä rintasyövän riskitekijöitä ovat ikä (yli 60-vuotiailla yleisempää), ylipaino, alkoholin suurkulutus ja maksakirroosi. Myös estrogeenilääkkeiden käyttö sukupuolenkorjausleikkausten tai eturauhassyövän takia altistaa rintasyövälle. Tunnetaan myös sellainen kun Klinefelterin oireyhtymä, jossa poikalapsi on syntynyt useammalla kuin yhdellä X-kromosomilla, jolloin kivesten kehittyminen on epänormaalia ja oireyhtymälle ovat myös tyypillisiä epåänormaalit sukupuolihormoniarvot. Myös maksasairaus voi aiheuttaa alentunutta mieshormonin määrää ja kohonnutta estrogeenin määrää. Myös miesten lähisuvussa esiintyvä rintasyöpä saattaa altistaa rintasyövälle. Liikalihavuus ja rasvakudoksen määrä aiheuttaa androgeenin muuntumista estrogeeniksi ja estrogeenin määrä kehossa nousee. Miehillä rintasyövän oireet ovat samanlaisia kuin naisilla.

Rintasyöpä näyttäisi olevan elintasosairaus. Tiedetään, että kasvisvoittoinen ruokavalio, vähäinen alkoholinkulutus ja tupakoimattomuus voivat yleensäkin estää syöpiä. Riskitekijöinä pidetään myös runsasta eläinperäistä ravintoa, liikunnan vähäisyyttä ja ylipainoa. Alla rintasyövän esiintyvyydestä maailmanlaajuisesti.


Uudet rintasyöpätapaukset maailmanlaajuisesti per 100 000 henkilöä.

Julkaisen huomenna erään rintasyöpäpotilaan tarinan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!