lauantai 7. tammikuuta 2023

Kevennetään kasviskeitolla

Kuuma keitto lämmittää talven koleilla ilmoilla. Tämä ohje on ollut täällä aikaisemminkin, mutta laitetaanpa se nyt vielä uudelleen kun se on niin helppotekoinen.

Tarvitaan (noin):

- 1/3 (kg/dl...) kukkakaalta

- 1/3 (kg/dl...) porkkanaa

- 1/3 (kg/dl...) sipulia

- hyvää oliiviöljyä

- kermaa

- valkopippuria, suolaa

- (kasvislientä)

Ainesosien määrät saavat olla "hiukan sinnepäin", eli ei ole niin tarkkaa grammamäärää. Tykkään itse laittaa enemmän kukkakaalta, jolloin soppaan tulee vähemmän porkkanaa. Keitto vaan paranee kun sitä lämmittää uudelleen.

Kuori ja silppua sipuli ja kuullota silppu oliiviöljyssä kattilan pohjalla. Tämä on minun pohjani kaikkiin keittoihin ja niin myös tähän.


Perkaa ja pilko kukkakaali ja porkkanat.


Lisää kasvispalat kattilaan sipuleiden kanssa ja kaada päälle vettä/kasvislientä niin, että palat peittyvät.


Keitä kasvikset kypsiksi ja soseuta keitto. Lisää kerma ja kuumenna, älä enää kiehuta. Mausta ja tarkista maku. Myös yrtit, kuten esim. timjami ja kirveli sopivat tähän hyvin.

Pilkoin tähän myös kukkakaalin lehdet ja osan ydintä. Näistä täytyy muistaa, että niissä on usein puumaisia syitä, joten jätä puumaisimmat palat pois ja siivuta esimerkiksi lehtiruodit poikkipäin niin ohuiksi siivuiksi kuin mahdollista, ettei keittoon jää tikkumaisia partikkeleita.

Tarjoa ja nauti!

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa herkulliselta! Enpä oo koskaan osannut itse käyttää kukkakaalista muuta kuin noi kukinnot. Hyvä tietää, että muutakin osaa siitä voi hyödyntää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä käytän aina kaikki, paitsi noita mustuneita osia tai sitä ihan tikkuisinta sisusta.

      Poista
  2. Super! Osuit heti oikealle polulle. Porkkanat, sipulit ja kukkakaali ovat saksalaisten suosituimpia ja eniten viljelemiä vihanneksia. Nordrhein-Wetfalenissa ja Aachenissa ne ovat lähiruokaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitten sopeudun tänne varmaan hyvin. Näitä aineksia on aina kaapissani, ja niiden lisäksi kirsikkatomaatteja ja hyvää raejuustoa. Jälkimmäisistä saa jogurttikastikkeen kanssa hyvän salaatin, ja siinä ne mun yksinkertaisen ruokavalioni kulmakivet sitten ovatkin.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!