Kävin vähän vanhassa kaupungissa paseeraamassa ja ihailemassa kirsikankukkia ja magnolioita. Yritän jakaa tämän tässä teillekin.
![]() |
Kuten aiemmassa postauksessa Kölnistä mainitsin, ihmettelen edelleen, miksi täälläkin on katedraalin vieressä kirkko. |
![]() |
Niin ja missä tosiaan ollaan? Tässä siis Aachenin katedraali, jonne Kaarle Suuri on haudattu |
Katschhofin aukion toisella puolella on raatihuone, jonka oikeanpuolinen torni eli Granus Tower oli myös osa palatsia. |
![]() |
Raatihuoneen sisäänkäynnin yläpuolella liehui varsin ajankohtainen lippu: valkoinen kyyhky, jonka liitän rauhaan. Tässä rakennuksessa, sen kruunajaishuoneessa (Krönungssaal) sai Ukrainan presidentti Zelensky parisen vuotta sitten Karlspreis-palkinnon (Charlemagne Prize), josta ei juurikaan Suomessa uutisoitu. Tässä oma selostukseni päivän kulusta asuessani silloin katedraalin naapurissa. |
Alkoi olla jo pimeä kun lähdin kotiinpäin. Raatihuoneella on kaksi ravintolaa, Rathauskeller ja
Der Postwagen. Raatikellari näkyy paremmin Katschhofilta otetussa kuvassa.
![]() |
Tässä Der Postwagen. En ole käynyt kummassakaan, vaikka kivoilta näyttävät. |
Postwagenista lähdin alaspäin toiselta puolelta raatihuonetta. Tässä alla näkymä Granus-tornille, jonka alaosassa on krusifiksi.
Siitä sitten päästiinkin pienen matkan päähän Elisenbrunneniin, joka on yksi joukkoliikenteen keskuksia.
Mitä luulette, kannattaisiko kirjoittaa kompakti matkaopas niille, jotka ehkä haluaisivat tulla Aacheniin vaikka viikoksi ja nähdä maisemia kolmessa eri maassa? Olen nimittäin sitä mieltä, että Aachen voisi olla vaikka viikon reissulle aivan erinomainen tukikohta.
Minua ainakin kiinnostaa Aachenin ympäristökin. Olen vain kerran käynyt viikonloppiumatkalla Aachenissa, vaikka asun jo vuosikymmeniä Saksassa. Se on niin lännessä ja sivussa pääreiteiltä, että sinne pitää lähteä erikseen. Kaarle Suuri on tuttu nimenä kouluhistoriasta, mutta vasta Aachenissa oppaan avulla tajusin hänen merkityksensä Keski-Euroopan sivistäjänä, "Euroopan isänä" ja hänen valtakuntansa laajuuden Pyreneiltä Jyllannin niemimaalle Danewerk´ille asti Schleswikin kaupungin lähellä, eli viikinkien rakentamalle rajavallille asti.
VastaaPoistaMyönnän, että minullekin vasta valkeni Kaarle Suuren merkitys, kun Aacheniin muutin.
PoistaTässähän on kivoja paikkoja ympäristössäkin, etenkin Monschau, joka on nätti kuin mikä. Gulpen on kiva Hollannin puolella ja tietty Maastricht, joka sekin on varsin lähellä. Pitäisi varmaan enemmän vielä tutkia noita pikkupaikkakuntia, vielä kun täällä olen.