Lapsuudenkotini puutarhassa kasvoi monta ihanasti tuoksuvin kukin kukkivaa Rosa damascena -pensasta. Pensas oli kulkenut äitini suvussa.
Silloin en vielä tiennyt päätyväni lääketutkimusalalle. Jälkeenpäin luin alan lehdistä juuri tämän ruusun vaikutuksesta keskushermostoon.
Suurin osa tutkimuksista on prekliinisiä tai tehty in vitro. Prekliiniset kokeet on tehty pääsääntöisesti hiirillä, rotilla ja marsuilla, joten niistä ei oikein voi mitään päätellä toimivuudesta ihmisillä.
Ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa ovat tutkimushenkilömäärät olleet todella pieniä, joten niistä voidaan tehdä vain viitteellisiä päätelmiä, jotka vaatisivat isompien tutkimuksien kautta tapahtuvaa vahvistusta.
Näissä tutkimuksissa on todettu esimerkiksi seuraavaa: verenpaineen aleneminen, stressin lievittyminen, hengitystiheyden aleneminen ja keskushermoston rauhoittuminen (ruusu-uutteen iholle sivelemisen jälkeen), ruusu-uutteen hengittämisen jälkeinen kortisolin (stressihormoni) aleneminen ja kivun lievittyminen ja rauhallinen olo lisääntyi itsearviointiasteikkojen mukaan. Todennäköisesti nämä kaikki ovat nivoutuneet samaan toimintamekanismiin.
Ruusun eteerinen öljy, sekoitettuna joko voiteeseen tai hierontaöljyyn läpäisee ihon ja bioaktiivinen vaikutus kestää yleensä muutamia tunteja. Ruusuöljyn sisältämät fenyylipropanoidiyhdisteet (ruusuoksidi ja sitronellooli) läpäisevät ihon parhaiten, monoterpeenialkoholit geranioli ja neroli toiseksi parhaiten.
Traditionaalisesti tätä ruusua on käytetty moninaisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin. Sitä pidetään sydäntä vahvistavana, alavatsan kipuja lievittävänä, yskään auttavana, kuukautisvuotoja vähentävänä ja ruoansulatusta edistävänä aineena. Ruusuöljyn on katsottu myös auttavan dementiaan, viivyttävän Alzheimerin taudin etenemistä, auttavan epilepsiaan ja in vitro on myös todetty sen antimikrobisia vaikutuksia mm. HI-viruksen ja monien bakteerien suhteen.
Kosmetiikassa ruusun öljy toimii lähinnä antioksidanttipitoisuutensa takia. Antioksidantit ovat lähinnä fenoliyhdisteitä ja C-vitamiinia, joka toimii sekä anti-inflammatorisesti, että antioksidanttisesti. Fenoliyhdisteiden tiedetään myös toimivan antimutageenisesti, antikarsinogeenisesti, vapaita radikaaleja ja tulehduksia vastaan ja antidepressanttisesti.
Blogi terveydestä, terveellisestä ruoasta, kosmetiikasta, luontaistuotteista ja yleensä maailmanmenosta aikuisen naisen silmin nähtynä. Kaksi kierrosta syövän sairastelua värittää elämääni ja kolmas jäi pysyväksi riesaksi. Arkielämän psykologiaa ja johtajuuttakin saatetaan blogissa sivuta. Taustaltani olen pitkän linjan lääketutkimusammattilainen, ja ruodin postauksissa mm. kosmetiikan ja luontaistuotteiden ainesosia ja tehoa omien käyttökokemusten ohella.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!