keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Kollageenigeneraattori

Kuten olen aiemmin maininnut, on erittäin epätodennäköistä, että syömäsi kollageenilisät vaikuttaisivat mitenkään ihon ryppyihin. Asian puolesta ei ole olemassa mitään kunnollista ja tarpeeksi laajaa tutkimusta, vaan suun kautta otettu kollageeni pilkkoutuu ruoansulatuksessa ja päätyy lopulta vain pelkäksi ruoasta saatavaksi proteiiniksi. Sisäisesti ei siis kollageenia kannata nauttia, ei edes pilkottuna muotona eli peptideinä.


Kollageenin lisäksi iho tarvitsee muutakin pitääkseen joustavuutensa. Pii on yksi niistä aineista. Kuvassa oleva BioSil on ortopiihapon ja koliinin yhdistelmä. Lainaan suoraan Wikipediaa:

"Ortopiihappoa esiintyy useissa ihmisen kudoksissa kuten luissa, aortassa ja maksassa. Sen otaksutaan olevan ihmiselle välttämätön hivenaine, joskaan saantisuosituksia ei ole voitu määrittää. Sitä esiintyy ravinnossa koliinilla stabiloituneena. Sen puutoksen on kuitenkin todettu aiheuttavan vaurioita luustossa ja kollageenin vähentymistä[3] sekä eräiden tutkimusten mukaan myös hiusten ja kynsien haurastumista[4], abate brittle nail syndrome[5].
Viime vuosina on tutkittu, onko ravinnossa esiintyvä alumiini Alzheimerin taudin riskitekijä. Mikäli näin on, juomiin lisättyä piihappoa voidaan mahdollisesti käyttää taudin ehkäisemiseen[6][7][8], koska se toisaalta vähentää alumiinin imeytymistä ruoansulatuksessa, toisaalta edistää sen poistumista elimistöstä munuaisten kautta."

Kuulostaapa taas hyvältä, mutta.... Kyseistä valmistetta markkinoiva yritys mainostaa sivuillaan BioSilillä tehtyjä tutkimuksia, jotka on tehty statistisesti merkittäviä tuloksia tuottaneilla kliinisillä tutkimuksilla jotka on tehty samalla tavalla kuin USA:ssa vaaditaan lääketutkimukset tehtävän. Siis  tutkimusprotokollassa on määritelty tutkimuksien olevan randomisoituja ja kaksoissokkoja sekä plasebokontrolloituja. Kuulostaa hyvältä tähän saakka, mutta vaikka näistä saadut tulokset ovatkin positiivisia, se ei vielä tarkoita, että tuote oikeasti toimisi ympäristössä kuin ympäristössä, sillä näin pienillä otoksilla tulos ei vielä kuvasta "normaalielämää", vaikka tutkimukset itsessään olisi tehty miten hyvin. En alkanut tämän kummemmin kahlata läpi tutkimusten mittareita, jotka pintapuolisella vilkaisulla tuntuisivat olleen ihan OK.

Pii on siis tärkeä tekijä ihon kollageeninmuodostukselle, luille, hampaille ja kudoksille. Harvemmin siitä vaan erikseen kuulee puhuttavan. Piin päivittäinen saantisuosituksen arvellaan olevan n. 25-50 mg, ja sen tarve saattaa lisääntyä vanhetessa koska sen muodostus kehossa vähenee.

Piitä saa eniten kasviksista (mm. kaalit, retiisi, palsternakka, sipuli, maissi, paprika ja etenkin vihreät pavut ja rusinat), täysviljatuotteista ja yllätys yllätys - oluesta, jossa voi olla piitä jopa 55 mg per litra (oluen ylenmääräistä juontia piin saamisen takia ei tosin voi suositella).

2 kommenttia:

  1. Olipa taas valaistumisen hetki, kiitos. Itse en usko, että suun kautta otetut kollageenilisät toimivat ollenkaan, joten ihan turhaa touhua. Minusta maalaisjärkikin sanoo, että kollageenin on aika mahdotonta suolistosta hypätä iholle näin karkeasti ilmaistuna, vaikka tietysti hyvä ravinto näkyy kyllä ihon kunnossa. Kollageeni on kuitenkin vähän toisen mittaluokan asia.
    Pii-asia on hyvä muistutus. Pitääpä tarkkailla saantia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Mistäpä se ravinnon kollageeni juuri iholle suuntautuisi, eikä se pilkkouduttuaan muute olekaan kuin aminohappoja, joita saa mistä tahansa proteiineista. Eli tarpeeksi proteiinipitoinen ruoka periaatteessa riiittää ravinteikkaan ruoan mukana pitämään ihon kunnossa.

      Mielenkiintoinen viittaus tuo pii-alumiini-Alzheimerin tauti. Pitääpä hiukan kaivella sen taustoja.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!