tiistai 8. kesäkuuta 2021

Sairaalassa, akuutti tilanne

Viime viikko meni tuon kadonneen koronanäytteen takia ihan pipariksi, kun en tietty päässyt labroille enkä hematologille ilman negatiivista lähetettä. Se kadonnut näytekin siis löytyi lopulta, ja sain kaksi negatiivista tulosta viikonloppuna ja pääsin vihdoin maanantaina labraan.

Tänäaamuna sitten hematologi soitti kukonlaulun aikaan ja komensi välittömästi päivystykseen, lääkitys pitäisi aloittaa heti, sillä munuaiset ovat tilttaamassa. No, tottelin ja olen tälläkin hetkellä osastolla, eikä lääkitystä ole vieläkään aloitettu. Omasta mielestäni munuaiset toimivat ihan OK, mutta labrojen perusteella ne eivät toimi. Kummallista.

Olisivat nyt vaan aloittaneet sen kortisonin jo aamulla, sillä se pistää nyt ikävästi yöksi "ylikierroksille", ja todennäköisesti en nuku ollenkaan. Tiedän kokemuksesta.

Huomenna olisi myös proteasomin estäjä bortetsomibin eka tiputus suoneen. Toivottavasti hoitavat sen nyt sentään aamulla, ja pääsisin sitten pois.

Tietenkin vielä piti saada huonekaveriksi metelöivä vanhempi täti 😒. Ihan täydellistä.

8 kommenttia:

 1. No huh. toivottavasti tropit purevat nopsaan! Onpa kumma jos munuaiset eivät oireile mitenkään, ei edes turvota tms. Tsemppiä kovasti! EE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ellen omin silmin näkisi Oma Kannasta, että kreatiini on taivaissa, niin en kyllä osaisi epäillä mitään.

   Koska heman osasto o täynnä, olen infektiotaudeilla, ja elän toivossa, että pääsisin sinne hematologiselle tänään saamaan sen bortetsomibin. Verikokeita on varmaan taas luvassa myös.

   Kukaan ei vielä ole puhunut siitä syklofosfamidista mitään, mutta sekin kai selviää päivän mittaan.

   Vaan on tämä tylsää täällä! Onneksi nappasin läppärin mukaan.

   Poista
 2. Paljon voimia ja tsemppiä sinulle! Kokemuksesta tiedän, että aika kuluu niin hitaasti sairaalassa. Onneksi voit kirjoittaa tätä blogiasi.

  VastaaPoista
 3. No mutta onneksi huomasivat tilanteen,jos ei oikein oireile edes.Jokos olet päässyt kotiin?Vai jatkuuko sairaalassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa lähdin tänään kotiin. Alunperin minulle sanottiin, että on OK tulla hemapolille, jos minulla on Suomessa aikaisintaan 72 h saapumisesta otettu negatiivinen koronatesti, mutta tänään sitten olivatkin päättäneet hemalla, että minun pitäisi olla kaksi viikkoa joka tapauksessa karanteenissa (vaikka päivystyksestäkin eilen kerrottiin, että osastolle siirtymiseen tarvitaan negatiivinen testi, joka siis otettiin eilen jo kolmatta kertaa.

   Minun olisi siis pitänyt siirtyä eristyshuoneeseen infektiotaudeilla ja olla siellä sunnuntaihin saakka.

   Aivan sama siis, vaikka menisin kotiin, mikä ei hematologeille kelvannut. Hoitajan mielestä tämä määräyksen antanut hematologinainen on "kova luu", eikä kannattaisi väittää vastaan.

   Hän oli sitten lähettänyt miespuolisen erikoistuvan lääkärin taivuttelemaan minua, mutta tämä lekuri olikin sopuisampi, eikä minun tarvinnut allekirjoittaa sitä "tavallista" "lähtee sairaalasta omalla vastuulla" -lappua (joo, tämän olen tehnyt ennemminkin...).

   Laittoi siten minulle reseptit mukaan, otettiin vatsasta "rasvaimu" (= amyloidoosinäyte) ja sain bortetsomibi-piikin sovitusti.

   Huomisaamuksi ohjelmoitiin taas luuydinpunktio, jota suuresti kauhulla odotan. Siihen tulee sellaiset mömmöt alle, etten siis huomennakaan pääse töihin (fentanyylin ja loratsepaamin kanssa nukuin viimeksi autuaasti koko iltapäivän).

   Perjantaina ja maanantaina taas labrat.

   Lääkäri kyseli kaikenlaista oireista, ja mainitsin, että jos tähän nyt heittäisi pussillisen punasoluja, olisin ihan kunnossa (noin omasta mielestäni). Hän oli ottanut onkeensa, koska labroihin oli ohjelmoitu verityypityksiä ym.

   Poista
 4. ohoh,paljon taas tapahtunut!Eikös fentanyyli ole ihan nukutusainetta?vai onko se kipulääke? Loratsepaamin nyt tiedänkin.Nukkuminen on kyllä muutenkin tärkeää kun sairastaa,että toivottavasti saat nukutuksi muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fentanyyli on tosiaan voimakas opioidi, jota käytetään kivun lievittämiseen sedaation aikana. Muistaakseni mm. Michael Jackson kuoli sen yliannostukseen.

   Tässä toimenpiteessä se tuli kielen alta imeytyvänä resoriblettina lievittämään siis kipua, koska tuo on muuten aika kivulias toimenpide.

   Loratsepaami oli hillitsemässä toimenpiteen aiheuttamaa kauhua, mulla on ekasta punktiokerrasta todella järkyttävä muistijälki.

   Nyt sieltä luuytimestä vielä otettiin aspiraationäytteen lisäksi kairattu palanen.

   Nukkuminen on todella tärkeätä, mutta tuo 40 mg:n deksametasoniannos vaan valvotuttaa, kuten kortisonit yleensäkin. Huomenna takaisin töihin.

   Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!