lauantai 30. syyskuuta 2023

Suurentuneet ihohuokoset - pääseekö niistä koskaan eroon?

Ihon huokosilla on montakin tarkoitusta. Niiden kautta iholle tulee kehoa viilentävää hikeä, ihoa suojaavia ja pehmentäviä öljyjä, talia ja ravintoaineita. Näin yksinkertaistaen. Ilman näitä pieniä "reikiä" emme yksinkertaisesti tulisi toimeen.

Photo by Amanda Dalbjörn on Unsplash

Ihotyyppi ja geenit vaikuttavat siihen, miltä huokoset ihossa näyttävät. Myös elintavoilla on tähän vaikutusta. Jos olet ollut nuoruudessasi ahkera auringonpalvoja, tämä voi laajentaa huokosia kasvoissasi pysyvästi, koska auringonvalo hajottaa ennenaikaisesti huokosten reunoja tukevaa kollageenia ja elastiinia.

Kuivalla iholla huokoset yleensä näkyvät vähemmän, mutta rasvaisella iholla öljyä erittävät rauhaset ovat aktiivisempia, ja huokosista erittyvä rasva ja kuolleet ihosolut laajentavat huokosia ja saattavat jopa tukkia ne, jolloin syntyy epäpuhtauksia.

Myös sukupuoli vaikuttaa huokosten kokoon. Miehillä on usein ainakin erään tutkimuksen mukaan mukaan (linkki) suurempi talintuotanto ihossa ja sitä myötä suurempi huokoskoko ja edellisen linkin takana olevassa tutkimuksessa todettiin sen liittyvän testosteronin ja dihydrotestosteronin tuotantoon.

Myös naisilla kuukautoskiertoon littyvät hormonimuutokset lisäävät tiettyinä aikoina ihon öljyntuotantoa.

Myös eri etnistä taustaa olevilla ihmisillä on variaatiota ihohuokosten koossa.

Mitä sitten suurentuneille huokosille voi tehdä?

Kosmetiikan avulla niitä voidaan väliaikaisesti pienentää tai häivyttää. Tämä tarkoittaa esimerkiksi huokosten pitämistä puhtaina esimerkiksi kuorinnoin.

Rasvaiselle ja epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle ehdoton hittiainesosa on rasvaliukoinen salisyylihappo, joka puhdistaa huokoset sisältäpäin. Myös kaikki muut hapot toimivat kuorien iholt ahuokosia tukkivia kuolleita soluja.

Retinoli (A-vitamiinijohdannainen) sopii ihoa uudistavana varsinkin vanhemmalle iholle.

Vaikka ihonhoitorutiinit voivatkin ajan mittaan häivyttää huokosia, on niiden häivyttäminen esimerkiksi silikonipitoisilla primereillä toimiva ratkaisu. Rasvaiselle iholle kannattaa valita primer, jossa on salisyylihappoa, jolloin tuote myös kuorii ihoa eikä tuki sitä.

Plastiikkakirurgiaklinikat ja erilaiset kauneushoitolat tarjoavat myös huokosia pienentäviä hoitoja, kuten vahvempia kemiallisia kuorintoja, IPL (Intense Pulse Light) ja LED -valohoitoja. Viimeksimainittuja suositellaan sarjahoitoina ja molempia näitä voi yhdistää parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

Viimeisenä haluan ottaa esille mikroneulauksen, josta itselläni on hyviä kokemuksia. Tämä auttaa myös pieniin juonteisiin ja ihon hyperpigmentaatioon. Mikroneulauskin toimii parhaiten usean kerran sarjahoitona.

Mikään hoitohan ei poista ongelmaa kokonaan, ja pysyvn vaikutuksen aikaansaamiseksi hoito joudutaan uusimaan aika-ajoin.

2 kommenttia:

  1. Kiitos asiantuntevasta postauksesta. Minua on mietityttänyt nuo huokoset. Eli pysyvää muutosta tähän ongelmaan ei saa millään, mutta ne väliaikaisetkin on hyvä juttu. Olen vältellyt aurinkoa aina, lieneekö se syy sille, että vielä 58-vuotiaana minun ihohuokoset eivät ole laajentuneet, ja tiedän itseäni huomattavasti vanhempia naisia, joilla ei ole ihohuokoset laajentuneet. Geeneillä on myös tosiaan vaikutusta. Äidilläni ei ollut mitään huokosongelmaa huonoista elämäntavoista huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä varmaan auringon välttely on auttanut.

      Jänniä kyllä nuo perinnölliset jutut: isälläni oli rasvaisempi iho ja myös muistan, että noita huokosia näkyi. Äidilläni taas kuivempi iho, joka nätti sileämmältä. Minä valitettavasti perin isäni ihon, mutta siitä on sitten saanut olla onnellinen näin vanhemmalla iällä, koska se rypistyy hitaammin ja ne huokosetkin saa hyvällä hoidolla ja meikillä häivytettyä.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!