maanantai 11. syyskuuta 2023

Onko sinulla harmaat silmät?

Suomalaisten yleisin silmien väri taitaa olla jotakin harmaan, sinertävän ja vihertävän välillä. Vai onko se näin?

Huffington Postissa oli tänään mielenkiintoinen katsaus koskien harmaita silmiä. Kirjoittajana oli etunimikaimakseni Amy Glover ja tässä on linkki alkuperäiseen artikkeliin. Yritän vangita alle oleellisimman artikkelista suomeksi.

Photo by Alexandru Zdrobău on Unsplash

Artikkelin pohjautuu TikTokissa lääketieteellisiä myyttejä kumoavan lääkärin, Dr. Karan Raj'n viimeaikaiseen julkaisuun alustalla (linkki johtaa hänen TikTok-tililleen). 

Hänen mukaansa harmaasilmäisten silmien väri johtuu samasta syystä kuin taivaan harmaus huonolla säällä. Hänen mukaansa harmaiden silmie iiriksessa (värillisessä renkaassa pupillin ympärillä) on solukerroa, jota kutsutaan stroomaksi*. 

Harmaasilmäisillä (ihan kuten sinisilmäisillä) on vain vähän, tai ei ollenkaan melaniinipigmenttiä stroomassa.

Sinisissä silmissä valon. lyhin aallonpituus, joka on sininen, siroaa strooman poikki ja siitä siis johtuu sinisten silmien väri. Tämä on samanlainen ilmiö kuin Rayleigh-sironta, joka saa taivaan näyttämään siniseltä. Tästä oli joskus kiva artikkeli Turun Sanomissa, tässä linkki juttuun.

Raj selittää lisää harmaista silmistä. Niissä on enemmän kollageenia ja myös samanlainen melaniinin puute kuin sinisissä silmissä. Harmaissa silmissä valo siroaa tasaisemmin, ihan kuin huonolla säällä valo osuu vesipisaroihin ja kaikki aallonpituuden hajoavat tasaisesti. Tässä tilanteessa vaan vesipisaroiden asemesta on kollageenikertymiä.

Toisin sanoen harmaissa silmissä niiden väri johtuu vain niiden rakenteesta, toisin kuin muun värisissä silmissä.

Tästä syystä harmaat silmät voivat näennäisesti muuttaa väriä riippuen valon sijainnista ja voimakkuudesta.

* Lyhyesti kuvaillen iiriksen strooma on iiriksen ylempi fibrovaskulaarinen, kahdesta kerroksesta ylempi kudoskerros.

2 kommenttia:

  1. Arkihavainto on, että valon lisäksi silmien värin kokemiseen vaikuttaa vahvasti myös kasvojen lähellä olevien vaatteiden sävy. Erityisesti vihreä väri saattaa suorastaan hypähtää esille. Toisaalta noissa kuvissa tuon henkilön silmät näyttivät tasaisemman harmaalta.Omani kuten monen muunkin suomalaisen silmät ovat enemmänkin harmaanvoittoisen kirjavat, joten ehkä niissä on vähän pigmettiäkin? Mutta tämä oli taas hyvä esimerkki, että luonto on ihmeellinen ja oma arvostus silmien harmautta kohtaan kasvoi. -q

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä totta. Esim. itselläni on. harmaat silmät, mutta iiriksen ympärillä on petrolinsininen rengas, tai ainakin siltä näyttää, jos valaistus on sopiva ja kasvojen lähellä on vaikkapa sen sävyinen huivi.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!