30.4.-1.5. vietettävää Walpurgisnachtia kutsutaan toisinaan myös nimellä Hexenbrennen eli ”noitien polttaminen”, ja noitien polttamisesta roviolla perinteen uskotaankin kehittyneen.
Katolinen kirkko pyrki keskiajan Euroopassa eroon pakanallisista perinteistä ja käännytti yhteisöt kristinuskoon. Walburga, englantilainen nunna, tuli Saksaan tehtäväkseen käännyttää saksit kristinuskoon.
Vaikka Walburga joutui kohtaamaan monia tuon ajan valtavia haasteita (kuten raivotauti - siis rabies ja hinkuyskä), hänen uskottiin suurelta osin onnistuneen tehtävässään - ja siksi hänestä tuli pyhimys, jota kristityt rukoilivat noituudelta suojaamiseksi.
Vaikka kristinuskon suosio ja vaikutus kasvoi, pakanalliset ja kansanuskomukset ja -perinteet jatkoivat elämäänsä germaanisten kansojen eri elinalueilla, erityisesti syrjäisemmillä alueilla, kuten Harz-vuoristossa.
Sitten 1500- ja 1600-luvuilla kristittyjen johtama pyrkimys vapauttaa Eurooppa pakanuudesta synnytti hysteerisen vastareaktion kaikkea noituudeksi tulkittua vastaan. Legendan mukaan Brocken-vuoren ympärillä pidettiin noitakokoontumisia, ja alueen yhteisöissä käytiin laajamittaisia noitavainoja, jotka vaativat tuhansia ihmishenkiä.
Vaikka katolinen kirkko pyrki parhaansa mukaan lopettamaan pakanalliset uskomukset koko Pyhässä Rooman keisarikunnassa keskiajalla, kansanuskomukset ilmenivät edelleen monin tavoin - rohdoskäytännöistä rituaaleihin, joiden tarkoituksena oli varmistaa hyvä sato.
Tämä päti erityisesti villeimmissä ja syrjäisemmissä osissa, kuten edellämainitussa Harz-vuoristossa Saksan pohjoisosassa.
Tämä maine pakanallisen taikauskon linnakkeena yhdistettynä noituuteen liittyvään kasvavaan hysteriaan johti 1500- ja 1600-luvuilla siihen, että monet uskoivat Harz-vuoriston korkeimman vuorenhuipun Brockenin olevan noitasapattien näyttämö.
Nämä olivat kuulemma villejä ja orgiastisia kokoontumisia, joissa kokoontuneet noidat tekivät liiton Saatanan kanssa ja suunnittelivat kaikenlaisia haitantekoja tulevan vuoden aikana.
Pitääkseen noidat loitolla ja välttääkseen heidän kirouksensa paikalliset kyläläiset kokoontuivat yhteen ja sytyttivät nuotiotulet - tämä oli paluu vanhaan uskomukseen liekkien varoittavasta voimasta. Yönä tuli pysytellä liekkien valossa ja lämmössä, koska pelättiin pahansuovan huomion herättämistä.
Noihin aikoihin kyläläiset kokoontuivat tänä iltana sytyttämään nuotioita ja pitämään kovaa ääntä - molempien ajateltiin karkottavan noitia ja pahoja henkiä.
Miten Walpurgisnachtia vietetään nykyään?
Myöhemmin 1700- ja 1800-luvuilla noituuteen liittyvä taikausko korvautui leikkisämmällä ja uteliaammalla tavalla, kun romantiikan aikakauden taiteilijat alkoivat tulla Brockenille viettämään Walpurgisnachtia. Nämä juhlat olivat askel lähempänä nykyaikaisia perinteitä.
Nykyään Walpurgisnachtia vietetään usein nuotioilla ja tanssimalla myöhään yöhön (joskus myös noitapuvuissa).
Perinne elää edelleen osissa Saksaa (ja erityisesti Harz-vuoristossa) sekä muualla Itä- ja Pohjois-Euroopassa - kuten Ruotsissa, jossa sitä kutsutaan Valborgiksi. Ja Suomessahan tämä on - vappu.
1700-luvulla ja 1800-luvun alun romantiikan aikakaudella, kun taikausko korvattiin luottamuksella tieteeseen, näitä uskomuksia muokkasivat uudelleen runoudeksi, taiteeksi ja kirjallisuudeksi sellaiset suurmiehet kuin Goethe näytelmässään ”Faust”.
Pelättävän paikan sijasta Brockenista tuli pyhiinvaelluspaikka, jonne vapaamieliset ja uteliaat kokoontuivat ja jossa he juhlivat nuotioiden ympärillä. Juhlat eivät suinkaan pitäneet noitia loitolla, vaan ihmiset alkoivat juhlia noitia eräänlaisena satumaisena imettäjinä kaikkine siihen liittyvine seurauksineen.
2000-luvulla Walpurgisnacht on sekä rakastettu paikallinen perinne että valtava matkailukohde koko Harz-vuoristossa.
Brockenin lähellä sijaitsevat kylät ja kaupungit, kuten Thale ja Goslar, täyttyvät tuhansista juhlivista vieraista, jotka juhlivat nuotioiden ympärillä.
Tuhannet ihmiset suuntaavat Brocken-vuorelle kohti huippua, ja kaukaa katsottuna osa vuorenrinteestä voi olla porukan kansoittama ja merkillinen näky.
Jos tanssivien liekkien, virtaavan oluen ja kyseenalaisten romanttisten päätösten yö uhkaavan vuorijonon huipulla kuulostaa sellaiselta, josta olet kiinnostunut vuonna 2026, saksalaiset neuvovat on aloittamaan suunnittelun nyt ja varaamaan majoitus hyvissä ajoin.
Juhlallisuudet ovat monille rakas rituaali, ja monet juhlijat varaavat seuraavaksi vuodeksi uuden paikan jo seuraavana aamuna.