perjantai 25. tammikuuta 2013

Kotitekoista "terveysmarmeladia"

Sokeri tekee paljon myös rakenteeseen, joten varsinkin, jos käytät makeutusainetta, anna palojen kuivua kunnolla niitä vadilla käännellen!
Muistelin tässä päivänä eräänä kaiholla sitä kalifornialaista ihanaa B&B -paikkaa, joss kerran vietimme öitämme viinimatkalla Kaliforniassa. Paikan nimi on Camellia Inn ja se sijaitsee Healdsburgissa. Kehoittaisin kaikkia viinimatkailijoita jättämään Napa Valleyn vähälle huomiolle (mielestäni Napan laitamilla on vain pari tilaa, joissa kannattaa käydä  - niin ja tietystikin Thomas Kellerin French Laundry, jos siihen on varaa - saman omistajan Bouchon on naapurissa ja miltei yhtä hyvä). Healdsburgissa on monta tastingroomia ja erinomainen Michelin-ravintola Cyrus kävelymatkan päässä yöpymispaikasta.

Tässä yöpymispaikassa oli asukkailla iltapäivisin olohuoneessa tarjolla viinejä ja kaikkea pientä purtavaa (kuuluivat hintaan), joista yksi sortti oli itsetehtyä marmelaatia. Sitäpä yritin nyt sitten itse jäljitellä.

Mikä tekee sitten marmelaatimakeisistani "terveellisiä"? Ensinnäkin olen käyttänyt luonnollisia makuja ja vain kuumentanut hedelmäsoseet ja mehut pikaisesti. Tämän mahdollisti jauhemaisen agar-agarin käyttö. Sitä saa iHerbistä ja se sulaa marmeladimassaan nopeasti.

Nopeasti sulavaa ja hienojakoista jauhetta
Marmeladimakeiset

7 dl voimakasta mehua ja sileää hedelmäsosetta
2 rkl agar-agar -jauhetta
3-4 dl sokeria vastaava määrä makeutusainetta (tai sokeria)
kidesokeria tai erytritolia pinnan sokeroimiseen

Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna kunnes seos on tasaista ja ainesosat sulaneet.

Kaada sen jälkeen seos leivinpaperilla tai talouskelmulla vuorattuun laakeaan vuokaan ja laita jääkaappiin hyytymään. Leikkaa hyytymisen jälkeen paloiksi ja kuivattele palat tarpeeksi, että pinnalle laitettu sokeri/erytritoli ei heti sula.

Kohta hyytynyttä....

Käytin tässä satsissa lisäaineetonta ja makeuttamatonta mangososetta (omenasosetta kaupasta etsin, mutta kaikissa oli sokeria), sitruunamehua ja granaattiomenamehua, jota löytää markettien venäläisten ruokien hyllystä.

Antioksidanttipitoista granaattiomenamehua lasipullossa.

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä ohjeesta! Ihan mahtavaa tehdä herkkuja, joita voi hyvin antaa joululahjaksi diabetesta sairastavalle tuttavalle sekä vegaanisukulaiselle.
    Kaapissa oli sattumalta pussillinen erytritolia, (karppisokeria) jolle olin miettinyt sopivaa käyttökohdetta.
    Tein itse sosetta kotimaisista omenoista ja päärynöistä ja toisen satsin tein omien pensaiden vadelmista, joista siivilöin kivet pois.Omena-päärynämarmeladin värjäsin vihreäksi, mutta vadelmaista ei tarvinnut. Lisäsin reseptiin vajaan teelusikallisen sitruunahappoa, kun sitäkin sattui kaapista löytymään :)
    Hyvää Joulua!
    terv. Tea

    VastaaPoista
  2. Isävainaani oli diabeetikko, ja hänelle aina me tyttäret teimme omat "vihreät kuulat" jouluna. Sitruunahappo on oivallinen lisä, sillä seos saa olla maistuvaa, siis voimakkaan makuista!

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!