lauantai 19. tammikuuta 2013

Pientä purtavaa

Olen aina pitänyt itseäni hiukan omituisena, koska ravintoloiden listojen pääruoat ovat mielestäni useimmiten todella mielikuvituksettomia verrattuna alkuruokiin. Niinpä olen usein päätynyt tilaamaan esimerkiksi kolme alkuruokaa ja niiden päälle jälkkärin. Esimerkiksi Lontoossa tätä ei ole koskaan katsottu vinoon, ja nyt luulen, että Suomessakin on hiukan löysätty ajattelua tässä suhteessa. Itse asiassa monessa ravintolassakin saa nykyään kasattua ateriansa haluamastaan määrästä "tapaksia".

Jos kotonaan pitää kutsut, on tällainen sormiruoka myös aika helppoa valmistettavaa ja tarjottavaa. Tässä muutamia esimerkkejä:


Esimerkiksi tällainen lohiburger on helppo tehdä. Pala lämminsavulohta, kermajuustoa tai majoneesia sen oheen. Sitruunamajoneesi maistuu varmasti. Lämminsavulohella voi täyttää myös minicroissantteja, jolloin croissantin sisään voi pyyhkäistä hiukan jotakin hedelmächutneyta. Toimii savustetun lohen kanssa muuten todella hyvin!


Minikokoisia kevätrullia dippikastikkeella. Näin tänään tällaista rullia pakasteena, mutta eipä niitä ole vaikea tehdä itsekään. Sisälle voi laittaa kasvisraastetta, hienonnettuja katkarapuja, porsaan jauhelihaa...oikeastaan mitä vain. Mausteeksi suolaa ja valkopippuria.

Jos riisipaperiarkit ovat isoja, ne voi puolittaa ja rullan kääriminen sujuu parhaiten kostean froteepyyhkeen päällä, joka kostuttaa paperiarkkia juuri tarpeeksi, ei liikaa. Opin tämän viime vuonna Vietnamissa. Sitten rullat suljetaan munanvalkuaisella (keltuaisen voi heittää täyteseokseen) ja uppopaistetaan.

Kesärullat ovat sitten sellaisia rullia, joiden sisältö on vaikkapa rapeita kasviksia, pavunituja ja valmiiksi kypsennetttyjä, hienonnettuja katkarapuja. Kesärullia ei uppopaisteta, vaan ne syödään dipin kanssa sellaisenaan.


Insalata capricciosa uudella tavalla, eli kypsää ja mehukasta tomaattia ja mozzarellaa. Lisäisin tuohon vielä pikkuisen pestoa. Bambuvartaaseen voi koota salaatin myös kun käyttää pieniä, pyöreitä mozzarellapalloja ja kirsikkatomaatteja.


Hitaasti kypsennettyä, mureata paistia paahtioleivällä. Pulled pork voisi myös olla aika maistuvaista, ja siihen seuraksi voisin taas laittaa jotakin hedelmächutneyta. Tai mitä olisi tällainen "minilihapata" pienen Yorkshire puddingin kanssa? Persiljaa päälle. Ihan herahti vesi kielelle kun ajattelen.


Minikebabeja ja béarnaisekastiketta. Ohessa punajuurisalaattia. Kebabit ovat helppoja tehdä, eikä jauhelihaan tarvitse oikeastaan lisätä kuin mausteet. Paistaminen sujuu kätevästi uunissa. Jos teet kebabia lampaanjauhelihasta, sen oheen voisi vaikka laittaa intialaista kurkkuraitaa, juuri sellaista, jossa on myös minttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!