perjantai 4. tammikuuta 2013

Miksi naiset (ja miehetkin) vanhemmiten lihovat?

Daily Mailissa oli mielenkiintoinen artikkeli. Naissukupuolihormonista, estrogeenista, on löytynyt entsyymi, joka vaikuttaa naisten rasvasoluihin.

Hormonia, jota kutsutaan nimellä Aldh1a1, pitää kurissa juurikin estrogeeni itse. Entsyymi edesauttaa vaarallisen viskeraalisen rasvan kerääntymistä. Valitettavasti menopaussissa estrogeenin eritys vähenee, mutta entsyymi toimii edelleen  - nyt siis ilman estrogeenin kontrollia.

Nämä metabolia-asiat ovat mielenkiintoisia. Tässä asiassa eivät ulkopuolelle jää miehetkään, sillä myös heidän elimistönsä tuottaa estrogeenia läpi koko iän. Rasvakudos myöskin lisää estrogeenin tuotantoa, joten tästä voi ehkä päätellä jotakin.

Xenoestrogeeneistä tässä yhteydessä ei ollut mitään mainintaa. Luultavasti ne ovat niin uusi asia, että pitkäaikaisempaa tutkimusta/tietoa niiden vaikutuksista tässä tapauksessa ei ole (tarpeeksi) tietoa.

Toivottavasti tutkimus edistyy nopeasti. Tulee vain mieleen se, että onko tässä yksi syy, minkä takia low carb auttaa hyvin nuorempana, mutta kun ikää karttuu, pitää vahtia kaloreitakin, eli käytännössä rasvaa ei ihan surutta voi käyttää (tämä on kyllä minun tiedossani ollut kaiken aikaa muutenkin). Olemme kuulolla.

Elimistö toimii ja ei toimi kuin kone.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!