sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Asunnottomuus Dublinissa

Olen edelleen syvästi järkyttynyt tästä kodittomuudesta täällä. Yleensäkin myös asuntopulasta (tai sama asia se kai on). Jos bedsit-tyyppistä pikku yksiötä markkinoidaan neljälle hengelle kerrossänkyineen, ja kuukauden vuokra hipoo tonnia per lätty, ei kaikki ole kohdallaan. Eikä tämä edes ole yksinomaan ongelma Dublinissa, vaan esimerkiksi Cork on myös yksi ongelmapaikoista.

Tämän tästä esimerkiksi Irish Times uutisoi kodittomien kaduilla asuvien puukotuksista, tai siitä, että huumenuoret polttivat heidän telttansa ja "unohtivat" tarkistaa, onko siellä sisällä ketään. Sattuipa taannoin sellainenkin juttu, että koditonta telttoineen yritettiin häätää, ja paikalle tuotiin joku katepillari jyräämään teltan pois. Eikä kukaan hoksannut tsekata, oliko koditon siellä sisällä vai ei. Tottakai mies kuoli siihen, koska sattui juuri silloin nukkumaan teltassaan, ja siitä oli ainakin paikallisessa lehdistössä iso haloo. Syystäkin.

Kävin eilen pizzalla Bath-pubissa ja sieltä päin paikallisessa Sparissa, ja kauppaa vastapäätä sattui istumaan koditon kerjuulla koiransa kanssa. Olin jo poistumassa ostosteni kanssa, kun pyörsin takaisin ja ostin koiralle ruokaa ja puruluita, sekä isännälleen kolmioleivän. "Bless you!", hän totesi annettuani hänelle ostokset ja rapsuteltuani koiraansa. Koissun nimi oli Minnie.


Täällä on nykyään sisälläkin jäätävän kylmä, saati sitten ulkona, ja eilen tuli vettä ihan kaatamalla. Ei ole helppoa, kun ei ole kattoa pään päällä.

Koditon ennen joulua Henry Streetillä, kaatosateessa ja kylmässä Arnott'sin tavaratalon edessä.

Tämäkin kuva on aika hirveä. Mytty kävelykadulla kaiken kylmyyden ja kaatosateen keskellä. Sydämeni suorastaan kurtistui kasaan sitä katsellessa. Näitä näkee täällä pitkin poikin keskustaa. Ennen joulua oli kuitenkin kaupungilla jakelussa kuumaa keittoa mm. pääpostin edessä kodittomille, ja jono oli todella pitkä.


Hoeman hämäriä kuvia, mutta tässä kodittoman "koti" kirkon pylväikössä. Näkösuojana avattu sateenvarjo ja matkalaukku.
Kesällä varmaan tämäkin menee: Teltta Grand Canalin varrella tässä kulman takana. Näitä ei kuitenkaan talviaikaan näe.

Kaiken huippu oli teltta katukiveyksellä O'Connell Streetillä ihan ydinkeskustassa. Olen sanaton!

Uusia asuntoja rakennetaan, mutta helpotusta tilanteeseen ei liene vielä moneen vuoteen.

Kuinka moni on muuten nähnyt suomalais-irlantilaisena yhteistyönä valmistuneen elokuvan nimeltä "Jumissa" (Parked)? Pääosassa mm. Milka Ahlroth. Filkka kertoo asunnottomuudesta täällä.

1 kommentti:

  1. Tämä on kamalaa ja vastaavaa näkee jo Tukholmassakin, mikä on mielestäni aika uskomatonta.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!