tiistai 7. elokuuta 2012

Talousasioita

Nordean pääekonomisti antoi iltapäiväjulkaisulle oman näkemyksensä talouskriisistä. Minä en ole ollut ikinä opiskeluaikanani mikään nero kansantalousasioissa, mikro- ja makrotalous tuli opinnoissa laahattua haluttomasti läpi, mutta jotain sentään voi maalaisjärjelläkin päätellä.

Nordean pääekonomistin mukaan nyt on hyvä tilaisuus saada "anteeksi" jopa 25% asuntolainan määrästä. Herra pääekonomistilta unohtui se, että palkat eivät todennäköisesti nouse inflaation myötä, mutta korot todennäköisesti kylläkin nousevat. Tässä on juuri osin tuo Amerikan sub-primekriisinkin aines. No, mies on tietty työnantajansa mannekiini ja puhuu sen mukaan, mutta toivottavasti ihmiset lukevat artikkelin kritiikillä, eivätkä ryntää suinpäin velan tekoon. Vaikka velka olisi kuinka halpaa, on se kuitenkin maksettava pois.

Tuota ekonomistin esittelemää mekanismia ei siis voi yleistää!

Eurossa on paljon hyviäkin puolia. Monet eivät muista, että parikymmentä vuotta sitten asuntolainojen korko todellakin huiteli liki parissakymmenessä prosentissa. Itse muistan jossain vaiheessa maksaneeni 18%, mikä kuulostaa suorastaan kauhistuttavalta. Euro on tuonut vakautta talouteen ja korot eivät hyppelehdi enää niin.

Toisaalta euro toi mukanaan hintojen kallistumisen. Tämä on jännä juttu, ja tietty liittyy myös ulkomaankauppaan. Asialla on nuorissa euromaissa todella kiperiäkin seurauksia. Juttelin viime viikolla eräästä Baltian maasta kotoisin olevan nuoren naisen kanssa ja satuimme puhumaan rikollisuudesta juurikin noissa maissa. Euro on tuonut mukanaan hintojen nousun, mutta palkkatason kehittyminen ei ole seurannut perässä, minkä takia ihmisten elinkustannukset alkavat esimerkiksi parinsadan euron kuukausipalkalle olla aikamoset. On aina ihmisiä, joita helppo raha kiinnostaa, varsinkin kun on rahaa jostain saatava, eikä muita keinoja ole käytettävissä.

Rahan arvoa ei ole nykyään sidottu mihinkään, koska kultakannasta on yleisesti luovuttu. Tämä tekee asian hankalaksi jokaiselle; millä mittapuulla rahan arvo mitataan, koska rahalla saatavilla hyödykkeillä ei pääsääntöisesti ole mitään vakaata arvoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!