torstai 23. elokuuta 2012

Chileläistä lohta - por favor!


Mistä on kotoisin lohi lautasellasi? Tiedätkö, vai vaan arvaat? Se saattaa olla norjalaista lohta Chilestä.

Kas, telkusta tuli taas hyvä dokumentti, joka on vielä hiukan aikaa nähtävissä täällä. Syötkö norjalaista lohta? Tai...öh, se taitaakin tulla Chilestä....

Dokumentti kertooo alunperin norjalaisen, mutta sittemmin Kyproksen kansalaiseksi löysemmän verotuksen takia tulleen John Fredriksenin firmasta nimeltä Marine Harvest.

Chile on halpa paikka tuottaa lohta. Lait ovat myös löydempiä kuin esim. Euroopassa. Marine Harvest käyttää etua hyväksen ja sulloo kasvatushäkkeihinsä kaksi kertaa enemmän lohia kuin mitä eurooppalainen lainsäädäntö sallisi. Tämä johtaa ahtauteen, mutta siitä on etua, koska kalanrehua menee vähemmän hukkaan. Aitaukset ovat myös lähempänä toisiaan kuin esimerkiksi Norjassa sallitaan, joten taudit kaloissa leviävät nopeasti. Antibiootteja käytetään sumeilematta suuria määriä antibiootteja ja siententorjunta-aineita puhumattakaan muista kemikaaleista, joista jäänteenä on mm. raskasmetalleja. Koska näitä kaloja ei saa viedä esim. USAan, niin niitä myydään Chilessä halvalla. Myös rehu on keinotekoista ja sisältää väriainetta, jolla saadaan loheen kauniinpunainen väri.

Tämä ei ole ainoa ongelma. Yhden pienen lahdenpoukaman kalanviljelyshäkit saastuttavat päästöillään yhtä paljon kuin joku maailman miljoonakaupungeista. Se ei ole vähän se. Joskus myös pääsee lohia karkuun (kerran pääsi 13 000 kalaa omille teilleen) ja se tietää tuhoa luonnollisille kalakannoille ja kalastajien toimeentulolle huomattavaa laskua. Sillä ne syövät ihan kaiken.

Lohien luonnollinen vihollinen on Chilen rannikoilla asusteleva isohylje, jota ei lain mukaan saa metsästää, mutta kalankasvattajat eivät siitä piittaa, vaan ampuvat heti jos heidän lohensa ovat uhattuna.

Isohylkeiden lisäksi ihmisetkin ovat vaarassa. Sukeltajat puhdistavat kalahäkit kuolleista kaloista, mutta ei ole otettu huomioon sitä, että heidän varusteensa ole kunnollisia. Ilmaletkut ovat hapertuneet. Eikä heillä sitäpaitsi olisi lupaa sukeltaa 20 m syvemmälle, mutta häkkeihin päästäkseen pitää sukeltaa 40 m syvyyteen. Pelastushenkilöstöä vaaran uhatessa ei ole, sillä sellaisen ylläpito tulisi liian kalliiksi. Viimeisen kymmenen vuoden aikana onkin seudulla kuollut 10 sukeltajaa, kun taas vastaavassa työssä olevia norjalaisia sukeltajia on menehtynyt vain yksi.

Ja mihin päätyvät sairaat ja kuolleet lohet? Eläintenrehuksi, kalajauhoksi ja öljyksi, siitä huolimatta, että lohenraadot olisi saastuttanut pelätty ISA-virus. Virus tuhoutuu korkeassa lämpötilassa valmistuksen aikana, mutta kemikaalit tuskin poistuvat mitenkään.

Yhden lohikilon tuottamiseen tarvitaan viisi kiloa tervettä luonnonvaraista merikalaa. Onko järkevää? Ja suuri osa näistä kaloista pyydetään ennenkuin ne alkavat lisääntyä.

Kaikista hölmöimmältä kuulostaa se, että Fredriksen on "ostanut" Norjan WWF:n tukemaan työtään noin 100 000 eurolla per vuosi. Money talks, ja se kuuluu myös kauas Etelä-Amerikkaan.

Valitse villi lohi ja tue kestävää kehitystä!

1 kommentti:

  1. Järkyttävä uutinen lohensyöjille.Ahneudella ja siihen liittyvällä rikollisuudella ei ole rajoja.Norjan kansalaisia on pidetty aina korkeamman moraalin edustajina,mutta mikään kansallisuus ei takaa rehellisyyttä.Ihmisten suoranainen myrkyttäminen pitäisi olla lain mukaan kiellettyä,missä on nyt laki ja oikeus,sekä lainvaatima rangaistus ?

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!