keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Opiskele farmakologiankirja läpi ja mene vasta sitten lääkärille

Nyt on *******käyrä niin korkealla, että ei aikoihin. Onkologi soitti aamulla syöpäklinikalta - joudun toimenpiteeseen, kuten arvelinkin. Syy on suurimmaksi osaksi tämän syöpälääkkeen haittavaikutus, minkä jo aluksi tiesinkin, ja silloin jo pyysin lääkäriä määräämään toista lääkettä, mikä ei käynyt kuulemma päinsä, koska tämä toinen lääke on se "kultainen standardi". Nyt sitten vaan odotellaan aikaa, milloin taas sairaalaan leikeltäväksi.

Sain muutama viikko sitten erästä toista lääkettä näihin tämän lääkkeen aiheuttamiin haittoihin, ja nyt kun olen sitä käyttänyt, naamassani kukkii mahtava määrä kipeitä finnipustuloita. Juuri kun onkologi oli sulkemassa puhelinta, tuli mieleen kysyä, aiheuttaako tämä uusi lääke tällaisia oireita. Huom. tämä uusi troppi on yliopiston apteekin oma sekoitus/erikoisvalmiste, joten siitä ei ole pahemmin tietoa missään Pharmacassa tai netissä yleensäkään.

Langan päässä oli pitkä hiljaisuus. Sitten: "Tiedätkö....sitä lääkettä ei saisi ollenkaan käyttää samaan aikaan tämän sinun syöpälääkkeesi kanssa."

MITÄ!!!??? Alunperin, kun tämä syöpälääke oli määrätty, jouduttiin muuta lääkitystäni rukkaamaan, koska verenpainelääke metaboloitui saman maksaentsyymin kautta kuin tämä uusi syöpälääke. Onneksi löytyi sopiva vaihtoehto, koska miltei kaikki verenpainelääkkeet oli jo vuosia sitten huonolla menestyksellä kokeiltu. Niin, ja huomasin tämän epäsopivuuden ihan itse.

Mutta että nyt siis erikoistuva lääkäri, jonka todellakin pitäisi tietää näistä lääkkeistä, jotka ovat todella tavallisia syöpäklinikan potilaille määrättäviä, on määrännyt minulle olemassa olevan syöpälääkityksen kanssa yhteensopimatonta lääkettä.

Pitkäpinnaisen ihmisen ketutuskäyrä senkun nousee vaan.

Voihan *********!!!! Tietty en sitten tänään sitä troppia enää ottanut, mutta saa nähdä, koska tämä naama paranee, se lääke oli ilmeisimmin laittanut koko hormonitasapainoni ihan sekaisin.

Silloin kun tämä epäsopiva lääke määrättiin, varmistin määränneeltä lääkäriltä, että se sopii kaikkien muiden lääkkeitteni kanssa, mutta en tietty älynnyt kysyä tuosta syöpälääkkeestä, sillä kuvittelin erikoistuvan lääkärin nyt sentään tuntevan oman alansa yleiset lääkkeet.

Nyt sitten tämä onkologi esittää minulle puhelimessa, että voisimme vaihtaa tämän syöpälääkkeen siihen, mitä olin jo hiukan yli vuosi sitten itse pyytänyt ja mitä en saanut. Eli ollaan taas lähtöpisteessä ja kaupan päälle tulee siis leikkaus ja ei tämä yli vuoden mittainen haittavaikutuksista kärsiminenkään mitään kivaa ole ollut (tosin en tiedä, miten tuo toinen lääke tulee vaikuttamaan).

Taidan kaivella farmakologian opukseni ja kerrata koko homman, hemmetti.


6 kommenttia:

  1. Ne standardit... joopa joo, niistä on meilläkin taistelu monta kertaa, annetaan sopimaton lääke: 1) se standardi määrää, 2) se on lääketehtaan hyvin markkinoima lääke... Itsekin saan V-Pen kuureja vaikka kerron saaneeni kyseisestä lääkkeestä järjettömän ihottuman (eräs lääkäri jopa sanoi etteihän ihottuma ole vaarallinen...)

    Eikä ne todellakaan tiedä lääkkeiden yhteisvaikuksesta suurempana osan ajasta yhtään mitään. Todettu pariin otteeseen, luen aina ne lipetit jotka ovat lääkkeiden mukana, ihan vanha tapa.

    -nina-

    VastaaPoista
  2. Entisessä työpaikassani oli joskus hyvä työterveyslääkäri. Kun joku tutkimuskeskuksesta tuli vastaanotolle, hän vaan tokaisi, että "mitä sais olla"? Yleensä potilas tiesi tarkkaan, mitä piti kirjoittaa ja hyvin meni.

    Se hyvä puoli kuitenkin on lääkfirmojen puolesta sanottava, että sieltä tulee kyllä ihan ilmaista farmakologian koulutusta lääkäreille ja lääkkisopiskelijoille.

    VastaaPoista
  3. Ei ymmärrä, miten ihmeessä tällaista voi tapahtua. Kaikille sattuu joskus virheitä, mutta pelottavaa jos lääkkeiden yhteensovittamisvirheitä sattuu lääkäreille ihan yhtenään. Harmittaa sun puolesta :(

    Sitäkään en ymmärrä, että eikö ole mitään tietokoneohjelmaa käytössä tai kehitteillä, jolla voisi tsekata miten uusi lääke sopii muuhun lääkearsenaaliin. Etenkin nyt kun reseptit alkavat olla sähköisessä muodossa ja lääkäri voisi periaatteessa saada tiedon muidenkin määräämistä lääkkeistä... Tosin lääkäreillä ei varmaan ole lukuoikeutta apteekin resepteihin, mutta jos oletetaan että he saisivat oikeudet... Ei tarvisi muuta kuin rakentaa tietokanta kaikista lääkkeistä ja niiden ainesosista, ja tunnetuista yhteisvaikutuksista, ohjelma antaisi sitten suosituksen kannattaako lääkkeitä yhdistää ja mitkä ovat tn haittavaikutukset.

    VastaaPoista
  4. Onkologikin kysyi, että eikö apteekissa huomautettu asiasta. No ei huomautettu. Jos tuosta viimeksi saamastani lääkkeestä olisi jossain ollut tuoteseloste, niin olisin kyllä itse hoksannut tuon metaboliajutun, mutta yksittäisten ainesosien perusteella en vaivautunut tietoa hakemaan. Sitäpaitsi todellakin oletin erikoistuvan lääkärin toki tuntevan näinkin yleisesti käytetyt syöpälääkkeet.

    VastaaPoista
  5. Meillä on ollut parikin lääkettä, joista apteekki huomauttaa etteivät ole yhteensopivia muiden lääkkeiden kanssa (tai siis niiden parin harvemmin käytetyn kanssa) sanovat niiden näkyvän koneella punaisena? Eli kaiketi jos lääke on vaarallinen toisen lääkkeen kanssa yhdessä käytettynä sinne todellakin ilmestyy jotain värikoodeja?

    -nina-

    VastaaPoista
  6. Ilmeisesti. Ihmettelen vaan kun farmaseutti ei maininnut mitään. Onkologikin kysyi, että "eikö sinulle apteekissa sanottu asiasta?". No ei tosiaankaan.

    Silloin kun lääke on vielä tutkimusvaiheessa, eikä siis markkinoilla, selvitetään kyseisen aineen metaboliareitit aika tarkkaan. Samoin tiedetään mm. mihin reseptoreihin aine sitoutuu jne. Tästä voidaan päätellä interaktiovaara.

    Tosiasia on kuitenkin, että kun lääke tulee markkinoille, kenelläkään ei ole siitä niin paljoa tietoa, että voisi tuoteselosteessa kertoa kaikki "vaarat", vaan tuotteen tietokantaan rekisteröityy sen käyttöaikana kaikenlaista tietoa, jota sitten käytetään hyväksi kun uusitaan tuoteselosteita jne.

    Onhan niitä lääkkeitä tietojen kerääntyessä vedetty pois markkinoiltakin, ei se ole mikään uusi juttu. Henk.koht. otan mieluummin vanhaa ja kauan käytettyä lääkettä kuin mitään uutuutta, juuri tästä syystä.

    Nyt ei kyllä tässä tapauksessa ollut kyse uusista lääkkeistä.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!